Насловна Најновије Источно Сарајево: Отворене 67. „ЕТРАН“ конференција и 10. „ИцЕТРАН“ конференције

Источно Сарајево: Отворене 67. „ЕТРАН“ конференција и 10. „ИцЕТРАН“ конференције

147
0

Овогодишње 67. „ЕТРАН“ конференција 2023. и 10. „ИцЕТРАН“ конференција 2023. данас су свечано отворене у Источном Сарајеву.Конференције се одржавају у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је да конференције трају до 8. јуна. Поповић је нагласио да су у конференције уврштени радови из информационо-комуникационих технолигија.

“Радови се искључиво пишу на енглеском језику и од ове године под техничким спонзорством IEEE организације”, навео је Поповић.

Поповић је истакао да је Електротехнички факултет уложио велике напоре  да ова конференција буде чланица IEEE” асоцијације, те су на ово постигнуће изузетно успјешни.

“Ми, као факултет из Републике Српске, помогли смо свим нашим братским факултетима у Србији. Јако је важно да се на једној оваквој конференцији објављују квалитетни радови, који пролазе добре рецензије”, наводи Поповић

Како каже, наредни корак је да, као што је „Инфотех“ конференција, и ова буде видљива на „Скопус“ и „Web of Science“ базама.

Поповић истиче да ове године  конференција обухвата око 649 аутора и коаутора из 18 земаља свијета, те да је ова бројка показатељ колико је овај факултет признат у региону.

Професор Владимир Катић, уједно и предсједник Удружења за „ЕТРАН“ које је заједно са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајево организатор је овогодишње 67. националне конференције „ЕТРАН“ и 10. међународне конференције„ИцЕТРАН“.

Катић каже да је  „ЕТРАН“ једна од најстаријих и најугледнијих конференција из области електротехнике и рачунарства која је са одржавањем почела у Југославији, а која се у претходних тридесет година одржава у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Како објашњава, ова конференција окупља све теме из ове области, почевши од електронике, телекомуникације и рачунарства, аутоматике и нуклеарну технике, па до микроелектронике, енергетике, биомедицинске електронике, роботике и вјештачке интелигенције. Ријеч је о окупно 16 главних тема, а ове године је додато још пет специјалних сесија.

“Те додане сесије су везане за интердисциплинарне и мултидисциплинарне области које повезују електротехнику и рачунарство са осталим гранама науке “,објашњава Катић.

Према његовим ријечима, ове године је пријављен 221 рад за обје конференције, од чега је, након рецензија у којима се није знао аутор рада, прихваћено 194 радова.

“Од прихваћена 194 рада, 77 је за националну „ЕТРАН“конференцију, а 117 за међународну „ИцЕТРАН“ конференцију”, рекао је Поповић.

ИЗВОРРТВИС/ Катера
Претходни текстРогатица: Уручени кључеви станова за 15 расељених породица
Сљедећи текстУченици СШЦ “Пале” посјетили Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце”