Насловна Најновије Рогатица: Уручени кључеви станова за 15 расељених породица

Рогатица: Уручени кључеви станова за 15 расељених породица

152
0
РОГАTИЦА, 5. ЈУНА /СРНА/ - У Рогатици су данас уручени кључеви станова за 15 расељених породица са подручја ове општине, који се налазе у објекту изграђеном у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекта "БиХ-шест", чија је вриједност 981.897 КМ.

У Рогатици су данас уручени кључеви станова за 15 расељених породица са подручја ове општине, који се налазе у објекту изграђеном у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекта „БиХ-шест“, чија је вриједност 981.897 КМ.

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш рекао је новинарима у Рогатици да је најважније да су људи након дуго времена добили станове.

Он је додао да су за нови програм ЦЕБ три кандидовали 600 стамбених јединица, али да су потребе много веће.

„Ови програми нису намијењени само за расељена лица, него и за друге категорије становништва које ће бити у потреби овог вида становања“, рекао је Чордаш.

Шеф Ођељења за друштвени развој, прекограничну сарадњу и цивилно друштво у делегацији ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини изразио је задовољство што је кључеве од станова добило 15 породица, што сматра великим успјехом оствареним кроз станоградњу у оквиру Регионалног стамбеног програма.

„Европска комисија је за Регионални програм стамбеног збрињавања издвојила укупно 193,4 милиона евра, а имплементиран је у Хрватској, Србији, Црној Гори и БиХ за стамбено збрињавање људи погођених сукобима на подручју бивше Југославије деведесетих година“, навео је Ванини, те додао да су до сада уручени кључеви за 2.600 стамбених јединица.

На питање новинара о узроцима недостатка средстава за потпуну реализацију Регионалног програма стамбеног збрињавања у оквиру кога 300 стамбених јединица неће бити довршено до краја јуна ове године, Ванини је рекао да су разлог раст цијена, ситуација у Украјини и недостатак радне снаге.

Он је позвао власти у БиХ да пронађу средства која недостају како би била довршена планирана изградња свих стамбених јединица, те додао да је ЕУ извршила дио који је у њиховој одговорности.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић рекао је да је кроз пројекат стамбеног збрињавања до сада завршено 2.600 стамбених јединица, од чега је 1.770 кућа и 830 станова широм БиХ.

„Завршетком комплетног програма биће осигурано стамбено збрињавање за око 10.000 најугроженијих избјеглица“, навео је Хуртић.

Он је навео да овај пројекат не би постојао да није било донатора, те захвалио ЕУ, САД, Њемачкој, Норвешкој, Швајцарској, Италији, Данској, Турској и другим земљама, као и ентитетским јединицама за имплементацију и локалним заједницама на учешћу.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изразио је задовољство јер је 15 породица добило станове које годинама чекају.

Према његовим ријечима, за изградњу објекта вриједног скоро један милион КМ, који је данас добио станаре, општина је издвојила око 100.000 КМ за комплетну инфраструктуру и вањско уређење и земљиште.

Он је истакао да је у наставку програма локална управа кандидовала још 30 станова кроз програм ЦЕБ три, чија би укупна вриједност била око 2.000.000 КМ.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПијанисти Марија и Урош Видовић освојили многобројне награде на различитим такмичењима
Сљедећи текстИсточно Сарајево: Отворене 67. „ЕТРАН“ конференција и 10. „ИцЕТРАН“ конференције