Насловна Најновије И ове године наставак реконструкције надгробних споменика

И ове године наставак реконструкције надгробних споменика

189
0

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске издваја за реконструкцију надгробних споменика на Новом Зејтинлику на Сокоцу ове године 80.000 КМ, рекла је Николина Ђукановић из овог министарства, након данашњег састанка са начелником ове општине Милованом Бјелицом.

Она је додала да је 2022. године за ове намјене издвојено 60.000 КМ, те изразила наду да ће ове бити реконструисана још два реда, што је у просјеку око 60 споменика.

Бјелица је рекао да је посјета представника Министарства и Дирекције за обнову и развој из Бањалуке, била прилика да се, као и претходних 10 година, разговора о реконструкцији гробних мјеста на новом српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик, гдје је сахрањено око 970 српских бораца који су животе положили за одбрану Републике Српске.

„Ради се темељно, сваке године ресорно министарство обезбиједи дио средстава за реконструкцију гробних мјеста на Новом Зејтинлику, који је светиња српског народа и Републике Српске, заједно са манастиром на Равној Романији“, рекао је Бјелица новинарима.

Он је подсјетио да су на улазу у гробље са десне стране у протеклом периоду реконструисана сва гробна мјеста, да су прошле године почели да раде и лијеву страну, те да ће највјерованије ове године бити уређена још два реда споменика, за шта се издвајају значајна средства.

Бјелица је додао да је у плану да се на Новом Зејтинлику раде додатни садржаји, још неколико објеката, прилаз, те да у Улици Сима Дрљаче, која води ка овом гробљу, треба урадити тротоаре и дрворед.

Према његовим ријечима, на гробљу је урађена расвјета и црква посвећена Светој Петки захваљујући људима са овог подручја који живе у Србији и иностранству, као и привреднику Зорану Његовановићу који је заједно са локалном управом, обезбиједио средства за иконопис овог храма.

На српском војничком гробљу је урађена спомен-капела са мртвачницом и свим неопходним елементима, у чему је помогао и град Источно Сарајево, који издваја и средства за плаћање људи редовно одржавају овај спомен-комплекс.

Нови Зејтинлик посјетили су представници Републике Српске, Владе Србије, града Београда, бројних организација и удружења, делегације више универзитета.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГоран Шеховац координатор борачких организација регије
Сљедећи текстПредложен притвор за полицијског службеника Ирхада Мешића