Насловна Најновије Каран: Уставни суд са Шмитом постаје највећи непријатељ не само Српске него...

Каран: Уставни суд са Шмитом постаје највећи непријатељ не само Српске него и БиХ

220
0

Оптужница коју је подигло Тужилаштво БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића нема везе са правом и владавином права, већ представља негацију народа, државе и суверенитета, а њоме су срушени сви конститутивни елементи државности, нагласио је за РТРС професор Уставног права Синиша Каран.

Навео је да је ријеч о једној невјероватно апсурдној ситуацији.

– Ако ћемо употријебити правну логику или уопште логику, не можемо а да не кажемо да је то апсурдна ситуација до које је довео грађанин Шмит. Он је довео до гађења свима нама на једној територији, не могу рећи државе јер он руши све политике државе. Ми говоримо о некоме, о нечему ко је ништа, Шмит је ништа, грађанин са овог аспекта. И тај ништа хоће да створи нешто и на бази тога институције Бих поступају – истакао је Каран.

Он је нагласио да је Шмит класична негација онога што се зове држава, државни суверенитет.

– Шмит је гажење свега, он је неправо и не може постати право. Да је БиХ нормална држава Тужилаштво БиХ би против њега покренуло поступке, а један он њих је и да руши уставни систем БиХ. Знајући све прилике у БиХ посљедњих 30 година ствар је врло јасна и она је сада са Шмитом или без Шмита огољена потпуно до краја – појаснио је Каран.

Истакао је да је циљ међународне заједнице, вискоких представника и институција БиХ да промијене Дејтонски споразум, анкес 4.

– Ми сад штитимо позиције Српске, а они уништавају федералну позицију БиХ и претварају је у унитарну, грађанску у којој би  Бошњаци имали своју државу, а остала два народа Срби и Хрвати би имали козметичку улогу – поручио је Каран.

Каже да оптужница коју је подигло Тужилаштво БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића као и санкције које су уведене комплетном руководсту Републике Српске имају искључиво функцију да елиминишу снаге у Републици Српској које не дозвољавају промјену Устава, Дејтонског устава и уставне позиције Републике Српске, њене федералне уставне позиције са свим инструментима представљања Српске.

– Уставни суд БиХ са такозваним високим представником постаје највећи непријатељ не само Републике Српске него и БиХ. Одлуке Шмита подржане у Уставном суду иду у распад БиХ. Они уништавају конститутивне елементе. БиХ постаје само територија у којој неко неовлаштен влада. Напад на Милорада Додика је напад на представнике Републике Српске, то је напад на Српску, на изборну вољу грађана – поручио је Каран.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСутра почиње Великогоспојински пост
Сљедећи текстЋосић: Није овдје питање опстанка предсједника Додика, већ је у питању будући опстанак свих нас