Насловна Најновије Споменик краљу Твртку у центру Сарајева је заправо изложба

Споменик краљу Твртку у центру Сарајева је заправо изложба

410
0

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић, поново се огласила о споменику “босанском“ краљу Твртку I, који је недавно под окриљем ноћи, постављен у центру Сарајева.

Локација за споменик је мјесецима раније је била проблематизована, па је Карићева, како каже у посљедњем саопштењу, одлучила да не чека на сагласност Комисије за заштиту споменика.

Како данас каже Карић – да је чекала на сагласност Комисије за заштиту споменика, исти не би био постављен никада, јер је Комисија одбила три раније предложене локације.

“Ангелина Ошап Гачановић, чланица Комисије, је неколико пута, јавно, истакла како је за њу Твртко српски краљ и то је разлог зашто није дозвољавала да споменик буде постављен. Будући да се одлуке у Комисији не могу донијети без Ангелининог гласа, била сам свјесна да уколико будем чекала, нећу завршити посао. Зато сам дошла на идеју да од начелника општине тражим заузимање јавне површине, како би организовала “Изложбу о средњовјековној босанској држави – Краљ Твртко I Котроманић” и како би изложила бисту краља”, појаснила је Карићeва.

Додаје како јој је узор у тој идеји био Ајфелов торањ у Паризу, који је исто тако постављен као изложба и никада више није помјерен.

“Сагласност сам у складу са законом и добила. Како сам добила, тако ћу уз подршку Општине и продужити. Намјеравам тражити да се сагласност продужава, до неких бољих времена. Сигурна сам да ће наш Твртко остати ту заувијек, а 25 тона није лагано, чак и да га неко помисли склонити. Постављање споменика је успјех и то нико неће бацити у сјену”, навела је Карићева.

Градоначелница је додала да је наредни корак градске управе, расписивање јавног позива за финансирање монографије о “босанском“ краљу I Твртку  Котроманићу.
“Борим се колико могу и како могу, а грађани су моја највећа снага. Твртко остаје!“”, поручила је Карићева.

ИЗВОРN1, фото Avaz.ba
Претходни текстУ ФБиХ више би трагали за кућним љубимцем него за несталом српском старицом
Сљедећи текстСутра сунчано уз умјерену облачност