Насловна Најновије Ковачевић: Процијенити да ли је безбједно да се Додик појави на наредном...

Ковачевић: Процијенити да ли је безбједно да се Додик појави на наредном рочишту

95
0

Српски делегат у Дому народа Радован Ковачевић, истакао је данас да ће МУП Републике Српске и правни тим предсједника Републике Српске Милорада Додика вјероватно процијенити колико је безбједно да се Додик појави на наредном рочишту у Суду БиХ, с обзиром на наводе о безбједносним ризицима по предсједника током боравка у ФБиХ.

Када је ријеч о безбједност Додика у ФБиХ, Ковачевић је нагласио да вјерује да су МУП и Полиција Републике Српске стручни, способни и кадри да обезбиједе сва штићена лица, а на првом мјесту предсједника Српске.

„Са простора ФБиХ свакодневно стиже огроман број пријетњи по безбједност предсједника Републике Српске и МУП је тај који је релевантан да то процијени, што и ради“, рекао је Ковачевић и оцијенио да не постоји нико толико наиван, да може да помисли да у ФБиХ не постоје људи који желе да се Додику нешто догоди.

Dodik danas pred Sudom BiH - www.vecernji.ba

Ковачевић је нагласио да сви треба да буду озбиљни и да вјерују у процјене безбједносних агенција.

Говорећи о рјешавању питања сједишта апелационог одјељења Суда БиХ, Ковачевић је поновио да је став комплетне владајуће коалиције из Републике Српске – да сједиште буде у Бањалуци.

„Наше мишљење просто и једноставно – ако смо се договорили да нека институција буде у Републици Српској, онда је логично да ми из Српске кажемо гдје треба да буде“, изјавио је Ковачевић за „Н1“.

Он је увјерен да ће ово ускоро бити усаглашено са партнерима из Федерације БиХ /ФБиХ/, иако они инсистирају да сједиште апелационог одјељења буде у Источном Сарајеву.

„Немамо ништа против Источног Сарајева, али мислим да нико у том граду, ни на тренутак не може да помисли да их бране Един Форто или Елемедин Конаковић“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао и да су представници СНСД-а и странака из Републике Српске које су са њима у парламентарној већини, спремни да дођу у Парламентарну скупштину БиХ и сутра гласају о три закона битна за наставак европског пута БиХ.

„То су закони које смо спремни да усвојимо сутра и који ће осигурати да БиХ не заврши на `сивој листи` Манивала и који ће, што је најважније, обезбиједити да се отворе преговори о приступању ЕУ“, рекао је Ковачевић и прецзирао да је ријеч о законима о спречавању прања новца и финансирању тероризма, о спречавању сукоба интереса и о Суду БиХ.

Према његовим ријечима, проблем је што се, кад год се нађе унутрашња воља у БиХ за рјешавање неког питања, појаве представници спољног фактора или опозиције да то сруше.

За промоцију часописа „Аргументи“ у издању СНСД-а у Академији наука и умјетности Републике Српске, Ковачевић је истакао да је ријеч о научном часопису, за који пише велики број угледних научника који немају везе са СНСД-ом.

„Већина научних радника нису политички опредијељени, и мада има и другачијих случајева, не видим да постоји било каква разлика међу њима на нашим универзитетима“, рекао је Ковачевић и навео примјер предсједника Народног фронта Јелене Тривић, која ради на бањалучком Универзитету.

Подсјећајући да је СНСД убједљиво највећа странка у БиХ и Републици Српској, Ковачевић је нагласио да је циљ ове странке увијек побједа.

„СНСД је консолидован, снажан, јединствен и спреман за велике побједе ове године у Републици Српској на локалним изборима“, поручио је Ковачевић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Вечерњи лист, РТРС
Претходни текстУ свим градовима и општинама Српске, сутра ватромети поводом Дана државности Србије
Сљедећи текст“Оком камере”, Даница Црногорчевић о почецима каријере, породици и плановима за будућност (Видео)