Насловна Најновије Ковачевић: ЦИК крши закон, наставља се притисак на Српску

Ковачевић: ЦИК крши закон, наставља се притисак на Српску

168
0

СНСД нема проблема са поновним пребројавањем гласова, иако је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ прекршила закон, јер су у овој странци убијеђени у изборну побједу Милорада Додика на изборима за предсједника Републике Српске, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Он је нагласио да притисци на Републику Српску не јењавају и да је ово само један у низу притисака на Српску у којој је СНСД са својим кандидатима убједљиви побједник избора у Републици Српској и БиХ.

Ковачевић је рекао да ће данас засједати органи СНСД-а и владајуће коалиције који ће донијети своје ставове и одлуке о овом питању.

Он је навео да постоји страх да је могло доћи до контаминације изборног материјала у периоду док га је контролисао ЦИК и додао да никада није било мање неважећих изборнх листића.

„Сигурно је да су СНСД и кандидати Милорад Додик и Жељка Цвијановић, убједљиви побједници избора, као и да је ЦИК прекршио закон, а оно што постоји као страх јесте: да ли је неко евентуално контаминирао изборни материјал у периоду у којем га је контролисао ЦИК који је под контролом Бакира Изетбеговића, Жељка Комшића и партијских послушника СДС-а и ПДП-а из Републике Српске“, рекао је Ковачевић јутрос за Телевизију „Курир“.

Он је истакао да је СНСД само на изборима за Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину БиХ освојио више гласова него све странке опозиције заједно и сада се оспорава побједа предсједника странке која је тако убједљиво побиједила.

„СНСД има 36-37 одсто гласова за Народну скупштину, а друга странка по снази СДС има 17-18 одсто. У Парламентарној скупштини БиХ СНСД има готово 45 одсто гласова, а друга СДА из Федерације БиХ гдје има дупло веће бирачко тијело освојила је 20 одсто гласова“, појаснио је Ковачевић.

Он је указао да ови подаци јасно показују какве је резултате остварио СНСД, те да је ЦИК тиме што је наредио поновно пребројавање гласова прекришио закон, подсјећајући да су у тој комисији, потпуно мимо закона, изабрани људи који су партијски послушници.

Ковачевић је објаснио да, према закону, ЦИК прво мора да објави резултате избора, а тек тада да разматра приговоре и жалбе за сва појединачна бирачка мјеста широм Републике Српске и БиХ, а тек послије тога може да прими захтјеве за поновно бројање гласова.

„Оно што су урадили јесте да су прије објављивања резултата избора и разматрања било каквих појединачних приговора рекли да на основу медија постоје индиције да је дошло до одређених превара“, рекао је Ковачевић.

Он је изразио увјерење да ће предност кандидата СНСД-а да буде још већа, али да је проблем то што је ЦИК прекршио закон.

Ковачевић је подсјетио да је Додиков противкандидат из ПДП-а Јелена Тривић убједљиво поражена изашла и прогласила побједу, те извела људе на улицу.

„Дан послије Кристијан Шмит, који се лажно представља као високи представник а којег у Бањалуци уважава и прима искључиво Јелена Тривић, саопштио је прво да су избори протекли у фер атмосфери, а када је видио да опозиција не одустаје од протеста, онда су направили нови договор, он је изашао и рекао да га забрињавају само избори за предсједника Републике Српске и повећан број неважећих гласачких листића“, рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, истина је да је на овим изборима био убједљиво најмањи број неважећих гласачких листића икада.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМјестимично влажни коловози
Сљедећи текстОдбојкашице Србије против Пољске за полуфинале СП