Насловна Најновије Комплекс Краљево насеље у Хан Пијеску – Предвиђена изградња око 200 типских...

Комплекс Краљево насеље у Хан Пијеску – Предвиђена изградња око 200 типских викендица, пословна и спортска зона

149
0

Урбанистички пројекат Краљево насеље у Хан Пијеску налази се на јавном увиду, а њиме се предвиђа градња туристичког насеља са викендицама и кућама за одмор.

Како за еКапију истиче Ана Борковић, самостални стручник за просторно планирање Општине Хан Пијесак, иницијатива за израду Урбанистичког пројекта Краљево насеље проистекла је из потребе усклађивања предметног простора са новонасталим околностима и тржишним потребама које су се појавиле на предметном локалитету. То је сљедећи корак након усвајања важећег Регулационог плана Краљево насеље 27. децембра 2022. године, а све због потребе унифицирања и стандардизације предметног локалитета са аспекта даље изградње и уређења.

– Урбанистички пројекат има за циљ очување природне и амбијенталне цјелине, која би планираном градњом требала бити сачувана и препозната као потенцијал будућим корисницима и власницима парцела. Просторни обухват погодан је за формирање стамбених, пословних и спортско-рекреативних садржаја, те га као таквог треба и схватити и третирати га као простор повољан за изградњу садржаја те намјене – појашњава Борковић.

Укупна површина обухвата износи П= 572.728м2 (57,2 ха). Ана Борковић истиче да с обзиром на то да се ради о комплексном пројекту, планирано је фазно опремање у инфраструктурном смислу, након чега се парцеле стављају у промет, приходи који се остваре од једне фазе ће се преусмјеравати у извођење наредне.

Предметна локација налази се са десне стране магистралног пута МП19 Хан Пијесак- Зворник, гледано из правца Хан Пијеска, у насељеном мјесту Краљево поље, на подручју општине Хан Пијесак.

Парцеле које се налазе у предметном обухвату су по власничкој структури у највећем проценту у власништву Републике Српске, а за које је Општина Хан Пијесак покренула поступак преноса права својине код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Те парцеле су по основном планском концепту предвиђене да се уреде као површине намјењене за кориштење у приватне сврхе, односно као припадајуће грађевинско земљиште, које ће бити у функцији основне намјене комплекса и планираних објеката по завршетку процедуре.

– Предметни простор се у будућности намјењује највећим дијелом за становање, а поред те примарне у склопу обухвата дефинисане су још двије зоне, коју чине пословна (услужне и комерцијалне дјелатности) и спортско-рекреациона са планираном изградњом објеката и пратећих садржаја који су компатибилни са том намјеном. Број парцела намјењених становању износи око 200, што значи од око 27,3 ха тлоцртне површине под објектима – истиче Борковић.

Након усвајања Урбанистичког пројекта сљедећи корак је израда пројекта инфраструктуре на бази усвојених планских рјешења.

– Урбанистички пројекат, спроведбени документ просторног уређења, ће бити основ за издавање локацијских услова. Њим се дефинишу услови за изградњу и кориштење објеката и земљишта. Јасно дефинише смјернице за будуће приватне инвеститоре, којима ће се ограничити разноликост по питању форме и материјализације објеката, будући да се ради о типском насељу – каже за еКапију Борковић.

Додаје да је носилац пројекта инфраструктурног опремања Општина, а да ће реализација бити повјерена правним лицима у складу са прописима из области јавних набавки.

Носиоц израде урбанистичког пројекта је АЦС Студио из Бањалуке, а јавни увид ће трајати 30 дана, односно до 7. априла.

 

Претходни текст“Шуме” у плусу 8,7 милиона КМ
Сљедећи текстПромјенљиво облачно, али топло