Насловна Најновије “Шуме” у плусу 8,7 милиона КМ

“Шуме” у плусу 8,7 милиона КМ

121
0

Јавно предузеће “Шуме Републике Српске” прошлу годину завршило је с добити од 8,7 милиона марака, што је много бољи резултат у односу на 2021. годину када је остварен плус у пословању од свега 45.000 марака.

Иако је пословање “Шума” побољшано извор из овог јавног предузећа наводи да је девет организационих дијелова “Шума” исказало губитак на крају 2022. године.

– Два центра имала су на крају прошле године минус и то Центар за сјеменско расадничку производњу и Центар за газдовање кршом. Поред њих, губитак је забиљежен у још седам шумских газдинстава – навео је извор.

Шумска газдинства која су пословала с минусом су “Бањалука” из Бањалуке, “Оштрељ-Дринић” из Дринић, те “Добој” из Добоја, али и “Врбања” из Котор Вароша. Такође, у губитку на крају 2022. године су и шумска газдинства из Рибника, Чајнича и Милића.

– Највећи минус у пословању биљежи газдинство из Дринића који износи око 960.000 марака, а прати их “Бањалука” с губитком од 860.000 марака. Шумско газдинство “Врбања” из Котор Вароша пословало је с губитком од 310.000 марака – навео је извор.

Најбољи резултат на крају прошле године имало је Шумско газдинство “Романија” са Сокоца, које је остварило добит од 2,26 милиона марака.

Као окидач за побољшање пословања “Шума”, наши извори наводе да је у 2022. години била велика потражња за робом.

– Такође, више се водило рачуна о класирању робе, што је донијело више просјечне цијене шумских дрвних сортимената. Надамо се да ће предузеће задржати овај правац свога пословања јер постоје одлични услови за остваривање вишемилионске добити. Надамо се да се прошла година, када је предузеће остварило симболичну добит од свега 45.000 марака, неће више поновити – наводе у “Шумама”.

Извјештај о пословању “Шума Републике Српске” разматраће и чланови Надзорног одбора овог јавног предузећа на сједници која ће бити одржана у другој половини овог мјесеца.

Од вршиоца дужности директора “Шума” Славена Гојковић јуче нисмо успјели добити коментар о пословању овог јавног предузећа у 2022. години.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, под чијим окриљем послује ово јавно предузеће, почетком године навели су да очекују бољи резултат пословања у том јавном предузећу у 2022. у односу на претходну годину.

Смјене

Руководиоци појединих шумских газдинстава у протеклих мјесец дана су смијењени. Тако је на чело ШГ “Врбања” постављен Ненад Пезеровић умјесто Санела Радмановића. Била је најављена и смјена директора газдинства “Оштрељ-Дринић” из Дринића Сретка Станковића, али против те смјене побунили су се радници тог организационог дијела.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЦвијановић: Жене су стубови друштва и темељ породице
Сљедећи текстКомплекс Краљево насеље у Хан Пијеску – Предвиђена изградња око 200 типских викендица, пословна и спортска зона