Насловна Најновије Кошарац: Усвојена правна стратегија за Трговску гору

Кошарац: Усвојена правна стратегија за Трговску гору

168
0

Савјет министара усвојио је данас Приједлог стратегије заштите правног интереса БиХ у вези са питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, изјавио је Срни министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Овај документ, који је израдио Правни тим за Трговску гору, претходно је добио подршку ресорних министарстава и влада Републике Српске и Федерације БиХ.

– Савјет министара данас је једногласно подржао Стратегију која је важан документ у правној борби против намјере Хрватске да одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво у нашем дворишту – рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, усвајање Стратегије од кључног је значаја како би се на темељу научних и стручних анализа и препорука бранио јединствени став институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта.

– Одлагалиште на Трговској пријети здрављу наших људи и угрожава животну средину. Зато је важно да останемо истрајни и опредијељени да се у складу са уставним надлежностима боримо против ове намјере Хрватске и заштитимо здравље сваког човјека у општинама у сливу Уне – нагласио је Кошарац.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

ИЗВОРСрна
Претходни текстТривић: Поднесен захтјев ЦИК-у да се поново броје гласови за остала три нивоа
Сљедећи текстНајава програма 27. Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево(ВИДЕО)