Насловна Најновије Кошарац: Хрватска жели избјећи став БиХ у случају Трговске горе, тражи се...

Кошарац: Хрватска жели избјећи став БиХ у случају Трговске горе, тражи се хитна реакција

148
0

Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара није достављена никаква званична информација од Хрватске у вези са захтјевом за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину о Центру за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори, изјавио је ресорни министар Сташа Кошарац.

– Овај чин Хрватске нема елементе добрих билатералних односа, већ их додатно нарушава. Подао је и перфидан овакав покушај Хрватске да се избјегне реакција из БиХ, посебно имајући у виду њихову тврдњу да у случају Трговске горе нема прекограничног утицаја – став је Кошарца.

Он је оцијенио да је недопустиво да Хрватска пласира у јавност дезинформације да је обавијестила надлежне институције у БиХ, а да при томе Министарство спољне трговине и економских односа нема званичну информацију.

– Одмах сам наложио Правном и Експертском тиму да промптно и приоритетно реагују ради заштите интереса грађана Републике Српске и Федерације БиХ. Тражим од њих да одрже хитне сједнице и да током дана обавијесте секретаријате надлежних конвенција да Хрватска на овај начин крши права и не поштује интересе БиХ – поручио је Кошарац.

Он је затражио и хитну реакцију министра иностраних послова Елмедина Конаковића, те истакао да је о новонасталој ситуацији обавијестио амбасадора БиХ у Хрватској, као и амбасадора Хрватске у БиХ, са којим је затражио састанак у најкраћем могућем року.

– Институције БиХ имају капацитет да реагују и реаговаће. Нећемо дозволити да се заобиђе јединствен став БиХ у случају Трговске горе. Нема предаје, борићемо се и нећемо стати на овоме – поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, новонастала ситуација представља поновљену политику званичног Загреба према БиХ када је у питању изградња спорног одлагалишта на Трговској гори.

– Хрватска је првобитно игнорисала ставове Републике Српске, када је она била једина у овом процесу. Сада очигледно желе да заобиђу став и реакцију надлежних институција БиХ. То им нећемо допустити. Зато тражим промптну реакцију Правног и Експертског тима, као и других надлежних институција. Заштита здравља наших грађана и животне средине је нулти приоритет и од тога нећемо одустати – закључио је Кошарац.

Хрватско Министарство привреде и одрживог развоја објавило је информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори у општини Двор.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтипендије за осам студената
Сљедећи текстТрговинска радња „ЗЕЛЕНАРА“ Источно Сарајево нуди прилику за посао