Насловна Магазин Спорт Кошаркаши Србије вечерас гостују Турској

Кошаркаши Србије вечерас гостују Турској

214
0

Кошаркаши Србије гостоваће вечерас у 19 сати Турској, у распродатој дворани „Синан Ердем дом“ у Истанбулу, у мечу квалификација за Свјетско првенство.

Српски репрезентативац Василије Мицић, који се повриједио у четвртрак против Грчке, биће у тиму Србије.

Уз Мицића, како је саопштио селектор Светислав Пешић, у тиму ће бити Филип Петрушев, Дејан Давидовац, Вања Маринковић, Никола Калинић, Владимир Лучић, Огњен Добрић, Никола Јокић, Марко Јагодић-Куриџа, Марко Гудурић, Огњен Јарамаз и Никола Милутинов.

Пешић је изјавио да ће у мечу против Турске главни задатак његових изабраника бити да зауставе игру домаћина у транзицији.

„Орлови“ у дуел у Истанбулу улазе послије тријумфа над Грчком (100:94), док је Турска доживео тежак пораз у гостовању Летонији (111:85).

– Све утакмице које су Турци одиграли у припремном периоду су биле доста добре. Против различитих противника су показали изузетну тимску игру која се пре свега заснива на игри спољних играча, Коркмаза, Османа и Ларкина, односно двојице играча на унутрашњим позицијама Шенгуна и Шанлија. Они су екипа састављена од атлетике и прије свега искуства – изјавио је Пешић, а пренио званични сајт Кошаркашког савеза Србије.

Селектор Србије истакао је да су Турци потпуно другачија екипа на домаћем терену и да га не заварава пораз ривала у Летонији.

– Наравно, код куће играју са далеко више мотива и рекао бих, слободе. То смо видјели и против Словеније и на још неколико утакмица. Иза њих је тешка утакмица против Летоније. Њих је можда Летонија изненадила, иако већ дуже времена њихов тим припрада врху европске кошарке. Као што увек бива, нема двије исте утакмице, ово ће сада бити потпуно другачије.

Пешић је подвукао да Србија не смије олако да прима поене као против Грчке.

– Ми смо до сада одиграли три утакмице у гостима, против Словеније и двије на Суперкупу у Њемачкој, што нам даје одређену предност по питању адаптације на гостујући терен. Ипак, ово је сада званична утакмица, квалификациона и у којој нема исправке. Ми смо имали мало проблема у утакмци са Грчком, гдје смо превише поена примили из транзиције, то овдје морамо да покушамо да исправимо. То је наш први задатак против атлетске екипе каква је Турска. Они ће бити ношени сигурно сјајном публиком, а на нама је да по сваку цијену смањимо број поена који ће они дати из транзиције – закључио је селектор Србије.

Кошаркаши Србије у И групи квалификација за Свјетско првенство у кошарци имају скор 2-3, колико има и Турска.

Прва у групи је Летонија (4-1), а слиједе Грчка и Белгија са скором 3-2. Посљедњепласирана је Велика Британија (1-4).

Три првопласиране екипе избориће пласман на Свјетско првенство које ће се од 25. августа до 10. септембра 2023. одржати у Јапану, Индонезији и Филипинима.

Послије утакмице против Турске кошаркашку селекцију Србије очекује Евробаскет који ће бити одржан од 1. до 18. септембра.

Србија ће се такмичити у Д групи у Прагу, а први ривал ће јој бити Холандија 2. септембра.

Затим слиједе дуели против домаћина Чешке (3. септембар), Финске (5. септембар), Израела (6. септембар) и Пољске (8. септембар).

 

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстВоз „Носталгија“ кренуо према Вишеграду
Сљедећи текстБајк авантура окупила 45 учесника