Насловна Друштво Воз „Носталгија“ кренуо према Вишеграду

Воз „Носталгија“ кренуо према Вишеграду

180
0

Туристичко-музејски воз „Носталгија“ од данас поново саобраћа на релацији Мокра Гора – Вардиште – Добрун – Вишеград.

Свечана вожња кренула је из Мокре Горе за Вишеград у 11.15 часова према утврђеном реду вожње у дане викенда, саопштено је из Жељезница Републике Српске.

Свечаности су присуствовали вршилац дужности генералног директора „Србија воза“ Иван Булајић, вршилац дужности генералног директора ЖРС Жељко Радић, вршилац дужности извршног директора Послова инфраструктуре ЖРС Драган Зеленковић, извршни директор за саобраћај и комерцијалне послове Србија воза Зоран Пузовић, као и покретач обнове Шарганске осмице Радован Гилбетић.

Радић је истакао да је успостављање жељезничког саобраћаја ускотрачном пругом од Мокре Горе до Вишеграда од великог туристичког значаја и важан пројекат у оквиру успостављања будућих жељезничких веза Републике Српске и Србије.

– У претходном периоду је доста урађено да би се створили неопходни услови, који Вишеград данас повезују са Мокром Гором, међутим неопходна су значајна финансијска улагања у жељезнички сегмент који је од заједничког интереса и за Српску и за Србију – навео је Радић.

Он је указао на значај ревитализације развојног пројекта обнове ускотрачне пруге, као и поновног успостављања жељезничког саобраћаја.

– ЖРС имају чврсте и јасне намјере да у складу са својим могућностима у наредном периоду улажу у узану пругу као и пратеће објекте, уз сарадњу са локалним заједницама, владама Републике Српске и Србије и Србија возом – рекао је Радић.

Компанија ЖРС потписала је 26. августа привремени споразум са жељезничким компанијама „Инфраструктура Железница Србије“ и „Србија воз“ о регулисању међусобних односа у оквиру одвијања жељезничког саобраћаја на дијелу музејско-туристичке узане пруге у дужини од 25 километара.

Од данас до 30. октобра, сваке суботе и недјеље у мјесецу, из станице Мокра Гора за Вишеград, воз „Носталгија“ ће полазити у 11.15 часова, док ће из станице Вишеград за Мокру Гору полазити у 15.35 часова.

За вријеме вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда, у вагонима из 20-их и 30-их година прошлог вијека и аутентичним ентеријером, путници ће имати прилику да се упознају некадашњим функционисањем жељезнице, као и да уживају у природним љепотама несвакидашњег путовања, наводи се у саопштењу. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛајчак: ЕУ тренутно нема стратегију за западни Балкан
Сљедећи текстКошаркаши Србије вечерас гостују Турској