Насловна Најновије Којић: Скрнављење спомен-плоче на Црном врху, покушај затирања српског страдања

Којић: Скрнављење спомен-плоче на Црном врху, покушај затирања српског страдања

139
0

Скрнављење спомен-плоче убијеним Србима на Црном врху код Зворника, представља покушај затирања сваког трага српског страдања у Подрињу и порука је муслимана Србима да не желе суживот, мир и истину, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Бранимир Којић.

Којић је изјавио Срни да комшије муслимани још једним уништавањем спомен-плоче на Црном врху шаљу поруку да не желе ни плоче које обиљежавају мјеста страдања Срба, као што не желе ни Србе у Подрињу.

„За њих /Бошњаке/ Подриње је `Мека` за причу о наводном геноциду и сва политика муслимана се креира и почиње у Подрињу. Знамо да су људе којима је постављена плоча убили /ратни командант муслиманских снага у Сребреници/ Насер Орић и његови Сребреничани из исте оне Сребренице у којој је почињен лажни геноцид. Геноцида нема, он не постоји и није се никада десио над Бошњацима, већ над Србима Кравице, Бјеловца и Скелана“, нагласио је Којић.

Он сматра да ово, нажалост, није први, а вјероватно ни посљедњи пут да је порушена спомен-плоча подигнута убијеним Србима, док са друге стране у Сребреници постоји на стотине спомен-обиљежја муслиманима.

Vandali u Zvorniku po treći put uništili spomen-ploču

„Одговорно тврдим да никада ни на једну није бачен ни камен, нити је на њих стављена српска рука с циљем да их оскрнави. Ми поштујемо све жртве, а они не поштују никога, поготово не српске жртве. Ово нам је доказ да они не желе суживот. Боли их 9. јануар – Дан Републике Српске, као и Српска и то што Срби живе у њој“, указао је Којић.

Којић је од полиције затражио да хитно пронађе извршиоце и да буду најстроже кажњени.

„Скрнаве нам наша спомен-обиљежја, пријете нам ратом и чине све како би довели до сукоба и нежељених сцена. Они се неће смирити. Зато им поручујемо да ћемо поставити много већу плочу и никада нам неће забранити да причамо. Неће нас ућуткати. Не могу они срушити колико ми можемо направити таквих плоча“, истакао је Којић.

На Црном врху код Зворника непозната лица су разбила спомен-плочу која је постављена на мјесту страдања и сјећања на 11 припадника Војске Републике Српске, Полиције и цивила које су муслимани из Сребренице поубијали из засједе 10. септембра 1992. године.

Убијени припадници Војске, Полиције и цивили били су у колони возила које су муслиманске снаге на дионици пута према Црном врху из засједе пресреле и из шуме отворили ватру на недужну колону која није имала никакво војно обиљежје, нити наоружање.

Спомен-плоча на Црном врху први пут је постављена на мјесту страдања 10. септембра 2010. године, а оскрнављена шест дана након постављања.

У истој години однесени су сто и клупе постављене код спомен-плоче, те исјечени жељезни стубови и ланци око спомен-обиљежја.

У 2013. години поново је постављена гранитна спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена и освештана нова – трећа спомен-плоча на мјесту страдања припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, која је разбијена управо ових дана.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстБрој жртава земљотреса у Јапану повећан на 55
Сљедећи текстУ Бејруту убијен други човјек Хамаса