Насловна Најновије “Коћичев збор“ данас и сутра у Стричићима

“Коћичев збор“ данас и сутра у Стричићима

171
0

У Стричићима на Мањачи данас се наставља традиционална манифестација „Кочићев збор“, посвећена српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу.

У родном Кочићевом селу планиран је низ разноврсних садржаја. Посјетиоци ће имати прилику да учествују у радионици веза, друже се са писцима и књижевницима, погледају изложбу „Трагови“ аутора Сање Бајић и изложбу фотографија учитељице са Мањаче.

Такође, моћи ће да присуствују промоцији змијањског веза, да пробају јела традиционалне кухиње и слично, као и да погледају први дио борбе бикова за награду „Јаблан“. Борба бикова почиње од 16.00 часова.

У Стричићима ће сутра, посљедњег дана манифестације, бити одржан богат културно-умјетнички програм, обраћање бесједника и добитника „Кочићеве награде“.

Света литургија почеће у 9.00 часова у Цркви Успења Пресвете Богородице, а у 12.00 часова културно-умјетнички програм уз зборовање и обраћање званичника, те ће бити одржан и други дио борбе бикова и додјела награде „Јаблан“.

Овогодишњи „Кочићев збор“ биће завршен концертом на тврђави Кастел, када ће од 20.30 часова наступити „Оне три“, а улаз је слободан.

Град Бањалука обезбиједио је бесплатан превоз за све заинтересоване суграђане, који током викенда желе уживати у богатом програму манифестације „Кочићев збор“ у Стричићима.

Традиционална манифестација „Кочићев збор“ почела је јуче у Парку Петар Кочић у Бањалуци полагањем вијенаца на споменик овом књижевнику. Такође, додијељена је овогодишња награда „Змијањче“ петнаестогодишњој Кристини Лопатић са Пала за пјесму „Чувајмо Републику Српску“.

У Банском двору синоћ је одржана свечана академија на којој је уручена „Кочићева награда“ књижевнику Ђорђу Сладоју, једном од најистакнутијих савремених српских лиричара.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстМеђународни сајам меда у Вишеграду
Сљедећи текстШколска година почиње 1.септембра, бесплатни уџбеници за 50% основаца