Насловна Најновије Кустурица отворио „Кустендорф класик“: Овдје је руска култура нашла уточиште

Кустурица отворио „Кустендорф класик“: Овдје је руска култура нашла уточиште

177
0

У Дрвенграду на Мокрој Гори синоћ је отворен јубиларни, 10. фестивал класичне музике „Кустендорф класик“.

Фестивал је отворио његов оснивач Емир Кустурица, који је поручио да су градови и фестивали уточишта великих културних традиција.

– Културна традиција Русије, која је прије пар година доживјела отказ у Западној Европи, у исто вријеме је у овом оквиру и овом древном граду, који је у ствари направљен прије само 20 година, добила уточиште и прије него је некоме пало на ум да јој да отказ – нагласио је Кустурица на отварању фестивала.

Он је рекао да је Мећавник мјесто које је почело да лансира велике европске и свјетске ауторе.

– Федерико Фелини је рекао да су музика и филм најсродније умјетности, чекајући да близанци засијају на музичкој позорници, наш филмски фестивал је доживио да један од наших побједника отвара Венецијански филмски фестивал. Зато Мећавник треба да опстане као позорница за оно што се данас зове изузетним – рекао је Кустурица.

Испред „Гаспром њефта“ обратио се замјеник генералног директора те компаније Александар Дибаљ, који је рекао да се, поред великих Срба као што су Никола Тесла, Иво Андрић, Михаило Пупин, Милорад Павић, Милутин Миланковић који су дали допринос свјетској ризници културе и умјетности, мора поменути стваралаштво Кустурице који читав свој стваралачки живот обједињује српски и руски народ.

– Поносан сам што 10 година моја компанија помаже Емиру да обједињује ова два народа, а са нама су млади умјетници из Русије и Србије у српским планинама који ће стварати заједничку умјетност ова два народа – рекао је Дибаљ.

Он је навео да нема на свијету много оваквих фестивала са овако дивном, непоновљивом атмосфером коју није лако пренијети ријечима.

На отварању су наступили виртуоз на хармоници Бобан Бјелић и пјевачка група Одсјека за традиционалну народну музику Музичке школе „Мокрањац“.

У централном дијелу вечери одржан је солистички концерт пијанисте Олега Акуратова.

У такмичарском дијелу дводневног фестивала наступиће млади музичари из Србије и Русије, студенти факултета музичке умјетности из Београда, Ниша, Москве, Омска, Тјумења, Оренбурга, Ханти-Мансијска, а први пут и студенти са Факултета умјетности Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Сутра од 20.00 часова концерт ће одржати млади виолончелиста Петар Пејчић у пратњи Умјетничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића.

На програму ће бити Чајковски, Рококо варијације и фантазија-увертира „Ромео и Јулија“.

Биће одржано и предавање о композитору Јовану Ивановићу „Дунавски валови – дјело изван живота, времена и простора“ Мирјане Растовић, аутора и музичког уредника Радио Телевизије Војводина.

О добитницима награде фестивала „Златна матрјошка“ одлучиће међународни жири који чине умјетнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области Михаил Голиков, директор Школе за музичке таленте у Ћуприји Данијела Јовић и композитор, диригент, мултиинструменталиста и продуцент Александар Седлар.

Додјела награда одржаће се сутра у вечерњим часовима послије централног концерта.

„Кустендорф класик“ даје прилику многим извођачима да први пут наступе на високом нивоу, да се упознају са мајсторима умјетности, да подијеле искуства и утиске са вршњацима из других земаља и, што је најважније, фестивал постаје одскочна даска за развој музичке каријере.

Фестивал „Кустендорф класик“ заједнички је пројекат прослављеног српског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКошаркаши Србије данас против Доминиканске Републике за четвртфинале СП
Сљедећи текстПријатно топло, послије подне киша мјестимично