Насловна Најновије КЦ ИНС: Представљена књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ Ратомира...

КЦ ИНС: Представљена књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ Ратомира Максимовића

86
0

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је представљена књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ Ратомира Максимовића, капетана бојног брода у пензији.

Максимовић је истакао да је књига до сада имала добре критике, те да је основни разлог њеног писања да докаже да су Срби стари народ велике духовности, као и да су ископавања у Винчи показала да нису стигли на Балкан у 7. вијеку како то тврди Порфирогенит.

Ово је прва промоција у Републици Српској и по жељи аутора одржана је у Источном Сарајеву с обзром на то да је у Сарајеву завршио гимназију.

Политиколог и издавач Љубомир Кљакић изразио је задовољство што се књига, која је до сада представљена у Кући краља Петра Првог Карађорђевића и у Дому војске у Београду, вечерас промовисана у Источном Сарајеву.

„Ово је трећа промоција књиге о којој ће се, надам се, још много причати јер је ријеч о свеобухватном и мултидисциплинарном ђелу. Књига покрива веома дуг период историје, а Максимовић је морао да консултује обимну квалификовану научну грађу из различитих области, што је на импресиван начин и урадио“, рекао је Кљакић.

Он је навео да се историчари још нису оглашавали о књизи, али с обзиром на то да је Максимовић магистрирао на Катедри за историју на Филозофском факултету у Београду и предавао историју на Војној академији и високим војним школама, он је апсолутно квалификован у области којом се ова ђело бави.

„Први примјерци књиге појавили су се у новембру прошле године и сматрам да ће се на реаговање струке још чекати, да се то слегне, односно прочита“, рекао је Кљакић.

О књизи је говорио и пензионисани пуковник Раденко Вишњић који је оцијенио да је ријеч о храбром подухвату аутора Максимовића да се објави свеобухватна историја Срба.

ИЗВОРСрна
Претходни текстМиливоје Мачар, Један од најперспективнијих спортиста општине Пале, „Источна трибина” (Видео)
Сљедећи текстКК “Јахорина” савладао КК “Академац”