Насловна Најновије Лани пријављено 80 нових случајева туберкулозе

Лани пријављено 80 нових случајева туберкулозе

162
0

Институту за јавно здравство Републике Српске, прошле године пријављено је 80 нових случајева туберкулозе, изјавила је Срни епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић Девић, поводом Свјетског дана борбе против ове заразне бактеријске болести.

Девићева је нагласила да сви обољели треба да имају на уму да је туберкулоза данас изљечива болест, под условом да се лијечи довољно дуго, уз одговарајућу комбинацију лијекова и редовно јављање на контролу.

Он је навела да су симптоми активне туберкулозе кашаљ /рјеђе са испљувком или крвљу/, бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење.

Болест је узрокована бацилом туберкулозе, који најчешће захвата плућа, а преноси се путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом, док се за лијечење користе комбинације антибиотика /туберкулостатика/.

„Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик за разболијевање је много већи код старијих и особа са ослабљеним имуним системом“, рекла је Девићева.

Девићева је указала да од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, они који живе у колективним смјештајима са лошим хигијенским условима, социјално угрожене категорије, дјеца и старије особе, те људи са ослабљеним имунитетом.

„Одређени фактори, као што су зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције ХИВ-ом повећавају ризик оболијевања“, истакла је Девићева.

Девићева је указала на мјере за смањење броја обољелих од туберкулозе – рано откривање и лијечење обољелих, активно тражење обољелих и обрада њихових контаката, примјена адекватне дијагностике и третмана у лијечењу, активности против сиромаштва и лоших животних услова, те здравствено просвјећивање.

Према њеним ријечима, ово је болест која може да погоди било коју особу и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање.

Девићева је напоменула да се контрола туберкулозе у Републици Српској обавља кроз активности Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Српске и здравствених установа.

Према подацима Свјетске здравстене организације, укупно 1,6 милиона људи је умрло од туберкулозе, а 10,6 милиона људи је обољело од ове болести у 2021.

Широм свијета, туберкулоза је 13. водећи узрок смрти и други водећи инфективни убица након вируса корона.

Упркос томе што је туберкулоза изљечива и може се спријечити, присутна је у свим земљама и старосним групама, а глобалним напорима да се заустави до сада су од 2020. године, према подацима Свјетске здравствене организације, спасена 74 милиона живота.

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта с циљем подизања свијести јавности о здравственим, друштвеним и економским посљедицама туберкулозе и јачања напора за окончање глобалне епидемије.

Овај датум подсјећа на исти дан 1882. године када је Роберт Kох објавио да је открио бактерију која узрокује туберкулозу, што је омогућило дијагностиковање и адекватно лијечење ове болести.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДодик: Прва бомба која је пала на Србију експлодирала је у сваком српском срцу
Сљедећи текстКонкурс “Еко Јахорина“ отворен до 1.маја