Насловна Најновије Макрон не искључује копнену операцију у Украјини

Макрон не искључује копнену операцију у Украјини

68
0

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да не искључује да би Париз у неком тренутку могао да изведе копнену операцију у Украјини.

„Можда ће у једном тренутку – а ја то не желим и нећу иницирати – бити неопходно да се изведу операције, какве год да су, локално, како би се супротставило руским снагама“, рекао је француски лидер у интервјуу за „Ле паризијен“.

Он је додао да је моћ Француске у њеној способности да то учини.

„Многе европске земље, и то не мале, подржавају курс Француске. Спремни смо да се припремимо за сваки сценарио. Била би грешка да то не учинимо. Сигуран сам да би, под било којим сценаријем, свако преузео одговорност, полазећи од модела по свом избору“, истакао је Макрон.

Ovdje su se desili ratni zločini" Makron, Šolc i Dragi posjetili Irpinj u Ukrajini - Srpskainfo

Макрон је 26. марта рекао да су представници око 20 западних држава разговарали о даљој помоћи Кијеву на састанку у Паризу, који је укључивао и опцију слања копнених трупа у Украјину. Према ријечима предсједника, учесници нису успјели да постигну консензус о овом питању, али се такав сценарио не може искључити у будућности. Касније је Макрон додао да „нешто не искључити не значи нужно и учинити“, преноси ТАСС.

Макрон је рекао је да је спреман да са руским колегом Владимиром Путином, разговара о начинима деескалације украјинске кризе.

„Ја ћу се јавити ако Путин позове. Зато што осјећам да је то моја дужност. И саслушаћу његове приједлоге. С једне стране, морамо дати Украјина све што јој је потребно за јачање одбрамбених капацитета, али с друге стране, морамо да промовишемо деескалацију. Морамо да постигнемо трајни поштени мир. Ако Путин нешто понуди, саслушаћу његове приједлоге“, рекао је Макрон.

ИЗВОРсрна, фото илустрација EPA-EFE, LUDOVIC MARIN / POOL/EPA
Претходни текстОпрез, мокри и клизави коловози !
Сљедећи текстДодик: И убудуће добри односи Српске и Русије