Насловна Најновије Манастир Добрун обиљежио крсну славу

Манастир Добрун обиљежио крсну славу

94
0

Манастир Добрун код Вишеграда, посвећен Успењу Пресвете Богородице, прославио је данас крсну славу у присуству великог броја вјерника.

Свету литургију служило је братство манастира са свештенством и монаштвом, а након литургије уприличена је литија око цркве.

Протојереј Саво Брадоњић из Рудог истакао је у бесједи да је Богородица послије Исуса Христа највећа светитељка у хришћанству и најмоћнија заштитница.

Брадоњић је рекао да је добрунска светиња вијековима била свјетионик роду српскоме, посебно у тешким временима по православље и српски народ.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић честитао је овај велики празник свима који славе уз жељу да имају добро здравље.

„Задовољство је видјети оволики број људи на овом светом мјесту. Ово је и порука млађим нараштајима да његују традицију и посјећују храмове“, истакао је Ђуревић.

Српска православна црква прославља данас празник Успења Пресвете Богородице, у народу познат као Велика Госпојина, један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици.

Празник је успомена на овоземаљску смрт Богородице и, према јеванђељском предању, на дан када се она вазнијела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља.

Манастир у Добруну подигли су жупан Прибил и његови синови Стефан и Петар 1343. године. Дуго је служио само као добрунска црква, а од 1993. године обновљено је монаштво.

У оквиру манастирског комплекса налази се Музеј Првог српског устанка, Галерија, као и Музеј Митрополије дабробосанске.

ИЗВОРсрна, општина Вишеград
Претходни текстФХМЗ: У најави невријеме у Сарајеву
Сљедећи текстПочео 17. Сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи (ВИДЕО)