Насловна Најновије Мареј дигао глас због Ђоковића: Сваки спортиста има право да каже шта...

Мареј дигао глас због Ђоковића: Сваки спортиста има право да каже шта мисли

199
0
 
Легендарни Британац Енди Мареј, стао је у одбрану тенисера и њиховог права да слободно изразе своје мишљење, а у јеку напада на Новака Ђоковића, због подршке Србима на Косову и Метохији.                                   
 
Двоструки побједник Вимблдона је истакао, да спортистима мора да буде дозвољено да шаљу и политичке поруке на спортским дешавањима, али и упозорио на „лицемерје“ које може да се појави том приликом.

Мареј није директно коментарисао случај Ђоковића који је послије меча на Ролан Гаросу са Алексом Ковачевићем на камери написао поруку: “Косово је срце Србије. Стоп насиљу!“, због кога су Новака напали западни медији.

Истакао је да сваки спортиста има право да каже шта мисли.

– Ниједан спортиста не смије бити спријечен да говори, мислим да то није фер. Често чујете спортисте, новинаре и коменататоре, како кажу да спорт и политика не би требало да се мијешају, али то није истина – истиче Мареј.

Британац је напоменуо да спортисти морају да воде рачуна да не буду лицемјерни, када дају јавно политичке изјаве.

– Када је политика утицала на одлуке које су биле штетне за њихове каријере, неки спортисти су тврдили да спорт и политика не би требало да се мијешају. Али, када то није случај, онда су били више него срећни да разговарају. Спортисти воле да се сликају са премијерима и свјетским лидерима, докле год је политичка ситуација мирна. У многим земљама, премијери и државни званичници славе побједе спортиста, а играчима је привилегија када их позову у Бијелу кућу или Даунинг стрит – тврди Мареј.

Прослављени тенисер поручује да спортисти имају одговорност.

– Као спортисти имамо одговорност да зближимо људе, не да их раздвајамо. Зато сматрам да сваки спортиста има право на мишљење и да је то важно. Као и то да не мора свако да се слаже са њим – поручује је Мареј.

Подсјетимо, Ђоковићев потез послије меча првог кола изазвао је велику полемику у свијету спорта, а најжешћи напади стигли су од функционера тзв. Косова.

Француска министарка спорта Амели Оде-Кастер такође је критиковала Ђоковића због тог потеза и упозорила га да то више не чини, али је Новак поручио да нема намјеру да одустане.

– Опет бих то поновио, али немам потребу за тим јер имате моје раније изјаве ако вам требају. Наравно, свјестан сам да се људи не слажу, али тако је, како је. То је све. Мислим да ниједан гренд слем не може да прође без драме око мене и претпостављам да ме то гура ка успјеху – рекао је Ђоковић.

Сваку полемику прекинуо је Ролан Гарос, који је саопштио да нема основа да казни Ђоковића, јер такмичарима није забрањено да дају политичке изјаве.

Ђоковић се у осмини финала Ролан Гароса, данас састаје са Перуанцем Вариљасом.

 
 
 
ИЗВОРСпутник, РТРС, фото: илустрација - EPA-EFE/ANDY RAIN
Претходни текстМолебан за Косово и Метохију у Бањалуци
Сљедећи текстПомен погинулим српским борцима код Жепе