Насловна Најновије “Марш мира“ уз бошњачке ратне заставе изазвао узнемиреност код Срба

“Марш мира“ уз бошњачке ратне заставе изазвао узнемиреност код Срба

205
0

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ Слободан Жупљанин, сматра да називати одређену манифестацију „Марш мира“ у Котор Варошу и Босанској Крупи, а носити униформе такозване Армије БиХ, ратне заставе и узвикивати „Алаху екбер“, ствара узнемиреност и подиже тензије у једном дијелу српског народа.

„То не доприноси миру и стабилности, него напротив усложњава ситуацију и треба их избјегавати у широком луку“, рекао је Жупљанин Срни, коментаришући то што су у Котор Варошу и Босанској Крупи дефиловали Бошњаци за заставама такозване Армије БиХ и Палестинске управе уз повике „Текбир – Алаху екбер“.

Он је рекао да догађаје из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ треба обиљежавати на достојанствен начин, а не на начин да се изазива узнемирење и страх код било кога.

Жупљанин је истакао да обиљежавање тих догађаја није забрањено, те да су она могућа и дозвољена, али да би требало да буду у духу поштовања жртве, никако у духу величања било чега што у том рату није било у складу са нормама ратовања.

Он је подсјетио да су током рата Србима, поред остали злочина, одсјецане главе, те напоменуо да нико не би требало да их подсјећа на та дешавања.

„Позивам све у БиХ да обиљежавају догађаје који су им значајни, али да то буде на достојан начин, који не изазива никакву узнемиреност. То је потребно нарочито сада, када је ситуација у свијету тешка и компликована“, рекао је Жупљанин.

Такозвани „марш мира“ одржан је у Котор Варошу и Босанској Крупи, гдје су униформисана лица носила ратне заставе такозване Армије БиХ и Палестинске управе. Међу њима је био и већи број младих и дјеце у маскирним униформама, зеленим береткама и обиљежјима злогласне Армије БиХ, који су узвикивали „Алаху екбер“.

ИЗВОРСрна, фото Аваз.ба
Претходни текстАбас: Одмах успоставити прекид ватре и помоћи Гази
Сљедећи текстПожар на отвореној пијаци “Квадрант“ на Отоци