Насловна Најновије Абас: Одмах успоставити прекид ватре и помоћи Гази

Абас: Одмах успоставити прекид ватре и помоћи Гази

160
0

Палестински предсједник Махмуд Абас, рекао је данас америчком државном секретару Ентонију Блинкену, да одмах треба успоставити прекид ватре и омогућити испоруку помоћи у Гази, саопштено је из Палестинске управе.

Блинкен је ненајављено посјетио окупирану Западну обалу и састао се са палестинским предсједником, те наставља посјету региону који је захваћен ратом Израела и Хамаса.

Саговорници су се састали у Рамали, њихов разговор је трајао око сат времена, а након тога се нису обратили медијима.

Блинкен је рекао да су САД посвећене испоруци помоћи у Гази и обнављању основних услуга у тој области, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

„Секретар је такође, изразио посвећеност САД раду на остваривању легитимних тежњи Палестинаца за успостављање палестинске државе“, рекао је Милер.

Поред тога што настоји да осигура да се сукоб не прошири у региону, Блинкен покушава да покрене дискусију о томе, како би се Газом могло управљати након потпуног уништења Хамаса, што је Израел прогласио за свој циљ.

Палестинска управа, која има ограничену самоуправу на Западној обали, доживјела је пад популарности поводом оптужби за корупцију, неспособности и због веома непопуларних договора о безбједносној сарадњи са Израелом.

Ово је био други Блинкенов састанак са Абасом од почетка сукоба, али први који је одржан на Западној обали.

ИЗВОРСрна-Ројтерс, фото АП
Претходни текстОркански југо захватио Далмацију, излило се море
Сљедећи текст“Марш мира“ уз бошњачке ратне заставе изазвао узнемиреност код Срба