Насловна Најновије Митрополит Хризостом служио литургију у Саборном храму

Митрополит Хризостом служио литургију у Саборном храму

149
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, служио је јутрос Божићну литургију у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву.

Честитајући празник Христовог рођења присутним вјерницима, митрополит Хризостом је пожелио да срца свих људи који данас славе овај народоснији празник, буду „нова пећина“, благословена, у коју ће се смјестити Господ Исус Христос, за свагда и сва времена.

„Нема више јудејске пустиње и пећине, гдје би се Христос родио, већ имају наша срца која морамо отворити и припремити да се у њих смјести, да у њима борави, да буде наш живот, наша љубав, наша доброта“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је пожелио свима сретан и благословен Божић, да се мир Божији и мир међу људима усели у сваки дом, у читав свијет, међу све људе и народе.

Владика Хризостом је подсјетио на посланицу Његове светости патријарха српског Порфирија и епископа Српске православне цркве, о забринутости за све трагедије овога свијета, за сукобе и немире, а посебно за ратове међу једновјерном и једнокрвном браћом.

„Нека Господ својом моћи и љубављу преобрати ратоборна срца у срца доброте, милосрђа и љубави, да се поново измире и сједине и да буду једно, у Христу Исусу“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је пожелио срећу свим вјерницима и њиховим домовима, те им поручио да се радују и веселе онако како то чине дјеца Оца небескога.

„Живи и здрави били“, пожелио је присутнима митрополит дабробосански и поздравио традиционалним поздравома „Христос се роди – Ваистину се роди“.

Протејереј-ставрофор Владимир Ступар, прочитао је божићну посланицу Његове светости патријарха српског Порфирија и епископа СПЦ, у којој су честитали свима православима Божић и Нову годину и поручили православним Србима гдје год живјели да је мајка црква уз њих.

Након Свете литургије и читања посланице, вјерници су примили Свету тајну причешћа.

ИЗВОРсрна, фото Независне новине
Претходни текстСутра Сабор Пресвете Богородице
Сљедећи текстИспред Храма Светог Саве ломљена Божићна чесница пречника четири метра