Насловна Најновије Мишељић: Одлука Њемачке има политичку позадину

Мишељић: Одлука Њемачке има политичку позадину

333
0

Предузеће „Хидроелектране на Требишњици“, реализоваће пројекат ревитализације Хидроелектране Требиње један, из властитих средстава или кредита, након што је њемачка Влада донијела политичку одлуку да одустане од тог пројекта, рекао је директор Хидроелектрана на Требишњици, Гордан Мишељић.

Мишељић је рекао да будући партнер могу да буду кинеске компаније и да ће шансу добити онај ко буде заинтересован за тај посао.

Он је истакао да је одлука њемачке Владе политичка, с обзиром на то да је децидно наведено да се пројекти који су најављени у Федерацији БиХ неће прекинути.

„Прекинуте су двије фазе ревитализације Хидроелектране Требиње један. Прва је у вриједности 10 милиона евра, а друга је требала да буде уговорена у вриједности од 25 милиона евра“, рекао је Мишељић за РТРС.

Он је појаснио да је ријеч о замјени агрегата, који су на Хидролектрани Требиње инсталисани 1968. године.

„Били смо у процесу расписивања јавне набавке, која је усклађена са правилима КФВ банке, гдје смо требали да изаберемо неког еминентног извођача, који би нам у наредне три и по године замијенио комплетну опрему“, рекао је Мишељић.

Он је истакао да ова одука неће угрозити рад предузећа „Хидроелектране на Требишњици“, јер опрема није дотрајала.

„Опрема ће беспријекорно радити и наредних десетак година, али смо хтјели да предуприједимо било какав сценарио. У протеклих 55 година колико ти агрегати раде, они су и данас у изузетно добром стању“, рекао је Мишељић.

Њемачка је одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта у Српској, чија је вриједност 105 милиона евра.

ИЗВОРсрна, фото Trebinje live
Претходни текстСутра почиње програм “Преображењски дани 2023“
Сљедећи текстДодик у 11,00 часова на конференцији за новинаре