Насловна Најновије Мишић: Повећање најниже плате требало би да значи и веће плате за...

Мишић: Повећање најниже плате требало би да значи и веће плате за све раднике

353
0
Повећана најнижа плата са којом је Српска започела нову годину није само заштитни механизам за раднике који обављају најједноставније послове, него би требало да значи веће плате за све раднике, изјавила је Ранка Мишић, предсједица Савеза синдиката Републике Српске, гостујући у Јутарњем програму РТРС.
 
– Већина послодаваца, неће примања радника повећати за 200 марака, колико је расла најнижа плата, али све плате требало би да расту линеарно бар за 100 марака – наводи Мишићева.

У Нову годину ушли смо с минималном загаратнованом платом од 900 КМ. Одлуку о томе донијела је Влада Српске, након што се Синдикати и послодавци нису могли договорити, па нанижа плата неће бити ни 1.050 колико су тражили синдикални представници, али ни 750-780 КМ колико су били спремни понудити послодавци.

– Они који имају највише су против повећања минимлане плате. Ти послодавци би се требали одрећи дијела добити и подијелити је са својим радницима. Наравно, да нико није против профита, али ти послодавци да се одрекну малог дијела, имали би много задовољније и продуктивније раднике, па онда и већу саму добит – нагласила је Мишићева.

Сву одговорност пребацвује на послвну заје3дницу.

– Никаква одговорност није била на Савјету синдиката, јер пословна заједница није хтјела да преговара. Најнижа плата је основ за повећање плата свим радницима – поручила је Мишићева.

Мишићева истиче да би приритет нашег друштва требало бити питање како сучувати радну снагу, и спријечити масовне одласке младих у иностранство.

– Одговор на то би требало бити улагати и оспособљавати, створити повољан амбијент, али без јефтине радне снаге – додала је Мишићева.

 
ИЗВОРртрс
Претходни текстФБиХ: Ваздух загађен у већини градова
Сљедећи текстУставни суд БиХ од данас без српских судија