Насловна Најновије Миљана Мацан, најбољи библиотекар Српске: Брига о легатима је моја највећа љубав

Миљана Мацан, најбољи библиотекар Српске: Брига о легатима је моја највећа љубав

303
0

 Миљана Мацан, библиотекар Одјељења белетристике и руководилац Матичне службе у Матичној библиотеци Источно Сарајево добитник је повеље Ђорђа Пејановића на овогодишњој 27. Вишеградској стази, традиционалном сусрету библиотекара Републике Српске.

Матична библиотека Источно Сарајево до сада је добила три повеље Ђорђа Пејановића, првом је награђена библиотека, а друге двије су додијељене најбољим библиотекарима.

Мацан је у изјави за РТВИС истакла да се кроз свој 28-годишњи рад сусретала са разним изазовима и проблемима, али да јој је љубав према послу помогла да све то лако савлада. Како истиче, тренутно ради на истраживању посебних фондова које баштини Матична библиотека Источно Сарајево.

„Моја највећа љубав посљедњих година је управо брига о посебним збиркама – легатима, а то су легат Ђорђа Пејановића, Неђа Шиповца, бившег предсједника Републике Срспек Мирка Шаровића, легат књижевника Риста Трифковића, као и Војислава и Бојана Максимовића. То су приватне библиотеке које су те особе или њихови насљедници поклонили Матичној библиотеци. Међутим, књиге нису мени најзанимљивији дио у тим приватним библиотекама, него сами рукописи, приватни и службени документи, фотографије, писма, то је оно што ја највише истражујем“, додала је најбоља библитекарка Српске гостујући у Јутарњем програму Радија Источно Сарајево.

Поред овога, Миљана Мацан у Матичној библиотеци има бројне обавезе: обавља свакодневни рад са корисницима, обрађује библиотечку грађу, води статистику библиотеке и статистику матичног подручја, пише пројекте, организује изложбе и радионице за кориснике, као и семинаре за библиотекаре матичног подручја.

Међутим, како истиче за РТВИС, поносна је на бројне манифестације које организује Матична библиотека, попут традиционалне манифестације „Чаролија нити“, која већ 16 година баштини и промовише српско културно насљеђе – плетење, шивење, хеклање и вез, а посебно на пројекат „Бебе у библиотеци“.

„Овај пројекат дјелује у Дјечијем одјељењу од 2011. године и окупља сву дјецу од рођења до навршених 3 године. Радионице се одржавају без паузе, два пута седмично на Дјечијем одјељењу“, наводи Мацан.

Она додаје да је Матична библиотека, након љетне паузе, почела са промоцијама, књижевним вечерима и изложбама, а љубитеље књиге већ 3. октобра у 19.00 часова очекује промоција књиге Милана Благојевића.

Након тога, 9. октобра, почињу Дани ортворених врата, који се организују поводом Дана библиотекара Републике Српске и трају до петка, 13. октобра.

У току те седмице, Матична библиотека Источно Сарајево организоваће цјелодневни рад са корисницима како би их упознала са услугама и организацијом рада библиотеке, а биће обезбијеђена и промотивна акција уписа по 5.00 КМ за све који се пријаве у току Дана отворених врата.

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстБранимиру Брстини уручена награда “Мија Алексић – Бити глумац”
Сљедећи текстЕлектрана у Сокоцу добила сагласност Електропреноса БиХ