Насловна Најновије МУП Српске: Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији „Вибер“

МУП Српске: Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији „Вибер“

199
0

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорова грађане да je примијећено да је у оквиру апликације „Вибер“ актуелна „фишинг“ кампања која има за циљ искориштавање броја телефона грађана, како би се апликација „Вибер“ инсталирала на другим додатним, уређајима.

Начин на који се phishing линк шири је тај да грађани у апликацији „Вибер“ приме поруку са линком https://www.viber.com/activate_secondary/“ или слично.

Након отварања овог линка, аутоматски се омогућава активација „Вибера“ на другом уређају, уз кориштење броја телефона од жртве.

Порука са малициозним линком се најчешће дијели у оквиру „Вибер“ група, те може да буде послана и од познатог пошиљаоца чији је број телефона већ компромитован. Уколико грађани приме поруку овог садржаја, савјетујемо да је не отварају.

Да бисте провјерили да ли је ваш број компромитован, те се заштитили, ИЗ МУП-а Српске савјетују сљедеће:

-Не отварајте сумњиве линкове, те прво провјерите ко вам их шаље и покушајте остварити комуникацију са пошиљаоцем на други начин те се увјерите да је заиста имао намјеру да вам шаље линк.

-Отворите „Вибер“ апликацију на свом мобилном телефону.

– Изаберите опцију „More“ (Још).

– Изаберите опцију „Settings – (Подешавања).

– Изаберите „Account“  (Налог).

– Изаберите „Desktop and Tablets“ (Десктоп и таблет), те ће те на овај начин приступити листи уређаја на којима је активан „Вибер“ налог регистрован са вашим бројем телефона.

– Са понуђене листе узаберите уређај који желите да деактивирате.

– Потврдите деактивацију када се то од вас затражи.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: У Новој православној години напредак, благостање и породична срећа
Сљедећи текстУ недјељу умјерено облачно са сунчаним периодима