Насловна Најновије Муслиманске јединице нападале српске линије на Бадњи дан 1994. године

Муслиманске јединице нападале српске линије на Бадњи дан 1994. године

277
0

Муслиманске јединице из Сарајева на Бадњи дан 1994. године, напале су одбрамбене линије Српског Сарајева од Војковића, Добриње један и четири, Мојмила брда, Шанца, Грбавице један и два, Врбања моста, Јеврејског гробља и Златишта.

Предсједник Општинске борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак, рекао је Срни, да је то био мучки напад, „знајући да српске линије одбране нису у пуном капацитету, јер су се Срби припремали за Божић, недалеко од првих линија одбране“.

Он је нагласио да је највећи напад изведен на српске положаје на Јеврејском гробљу са циљем да се овлада српским насељем Ковачићи и по дубини пресјече саобраћајна комуникација Лукавица-Пале на Спомен-парку.

Muslimanske jedinice napadale srpske linije na Badnji dan 1994. godine - princip.news

Тушевљак је истакао да је брзом консолидацијом српских бораца, који су били испред својих кућа недалеко од линија одбране, пружен снажан отпор непријатељу и осујећене њихове намјере.

Према његовим ријечима, у тешким борбама које су трајале цијели дан непријатељ је претрпио велике губитке.

Тушевљак је нагласио да су српски борци успјели сачувати линије одбране, али су 6. јануара прије 29 година на Јеврејском гробљу и Ковачићима животе за Републику Српску дали борци Зоран Глишић, Мира Трифковић, Манојле Тушевљак, Родољуб Кнежевић, Слободан Васић и руски добровољац Виктор Десјатов.

Рањено је 15 бораца и цивила, док је на линији одбране Кула погинуо борац Драго Васић.

Тушевљак је истакао да су сви ови погинули саборци, дали своје животе како би сачували своје породице и вјековна огњишта.

„Остаје нам да његујемо културу сјећења на погинуле саборце и све извојеване битке у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату“, поручио је Тушевљак уз поздрав „За Крст часни и слободу златну!“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстБојан Пљеваљчић израдио макете 11 фочанских храмова – патријархов осмијех најљепша награда
Сљедећи текстЈуговић честитао Божић и Дан Републике