Насловна Најновије Бојан Пљеваљчић израдио макете 11 фочанских храмова – патријархов осмијех најљепша награда

Бојан Пљеваљчић израдио макете 11 фочанских храмова – патријархов осмијех најљепша награда

185
0

Фочак Бојан Пљеваљчић, израдио је макете од дрвета свих 11 православних цркава на подручју општине Фоча, укључујући и макету Храма Светог Саве, коју је даровао Његовој светости патријарху српском Порфирију, приликом освештања ове светиње.

Бојанова ниска од 11 православних бисера Фоче, јединствена је колекција макета, чија је израда трајала четири године.

Пљеваљчићеви вјешти прсти, уз помоћ скалпела, турпијице, пинцете, љепила и шмиргл-папира, а више од свега уз велику посвећеност и љубав, стрпљиво склапају дрвене дјелиће, обликујући куполе и звонике.

Овај тридесетпетогодишњак по занимању је електромонтер, а идеја за макетарство родила му се случајно, када је у продавници угледао бамбусове штапиће и дошао на идеју да оригиналним поклоном обрадује животну сапутницу – своју тадашњу дјевојку, са којом је касније запловио у брачне воде.

„Купио сам случајно бамбусове штапиће и љепило и прво што сам направио је мања макета цркве у Врбници, коју сам поклонио мојој супрузи. Затим сам направио пар макета викендица и један једрењак“, каже Пљеваљчић.

 

Обилазећи и поправљајући електроводове с краја на крај ове простране општине, Бојан је фотографисао православне цркве, а увидјевши да му израда макета иде од руке, осмјелио се да збирку тих фотографија претвори у колекцију макета од дрвета.

Бојан је тако прво израдио макету цркве у Лућу, па онда цркве на Околиштима, а затим у Врановини. Како су од пријатеља и великог броја људи који су његове радове могли да виде путем друштвених мрежа, стизале похвале и подстреци да настави, услиједила је израда макета храмова у Челебићима, Ријеци Челебићкој, Миљевини, Врбници и Јошаници.

За крај је Пљеваљчић оставио три градске цркве – Светог Николе, Светог Петра Дабробосанског и Светог Василија Острошког у кругу Богословије на Велечеву, а као круну свега Храм Светог Саве.

Све макете Бојан лакира садолином у бојама приближним какве су у природи, да би цркве биле што вјеродостојније приказане, а на крају и безбојним лаком за заштиту.

Сама израда макете светосавског храма трајала је 10 мјесеци и 10 дана, започета је на Божић, 7. јануара, а завршена 17. новембра, девет дана прије освештања храма.

„Макета је направљена од јелових и липових штапића, нешто мало чачкалица и шпере. Око 10.910 дијелова утрошено је за макету Храма, рађено је све ручно“, прича Пљеваљчић.

Пропорције, каже он, одређује одока, не тражећи мјере.

„Храм сам почео тако што сам прво урадио напријед два звоника, затим сам прешао преко централног дијела, па кровове и све сам на крају полијепио ситним плочицама, које ручно израђујем од липовог и јеловог дрвета, а које наликују украсној седри од које је храм зидан“, објашњава Пљеваљчић процедуру израде своје највеће макете чије су димензије 60 са 40 центиметара.

Foča: Izradio makete 11 fočanskih hramova, patrijarhov osmijeh najljepša  nagrada (FOTO) - princip.news

Макета Храма Светог Саве од осталих Пљеваљчићевих дјела разликује се и по томе што ју је изнутра освијетлио жутом лед траком, дајући дјелу додатну топлину, а што му није било тешко имајући у виду његово основно занимање. Како је успио да је заврши уочи освештања Храма, Бојан је пожелио да макету поклони патријарху Порфирију, у чему му је помогао свештеник Душан Андрић.

Чињеница да Пљеваљчићев рад данас краси просторије Патријаршије у Београду, за њега је велики благослов, а патријархов осмијех приликом уручења поклона, најљепша награда коју је могао да добије за уложени труд.

„Осмијех на лицу патријарха Порфирија, говори више од 1.000 ријечи. Наш патријарх је пришао, прекрстио се, пољубио макету и рекао да је то насвакидашњи поклон. Питао ме је од чега сам је направио, заиста је са одушевљењем примио поклон и велика ми је част да сам је уручио патријарху“, поносно каже Бојан.

За макетарство су, прича он, потребни смиреност и сталоженост.

Бојан наводи да је увијек по природи био смирен, а да му је бављење овим хобијем, који је за њега најбољи одмор од било које врсте напорног рада, донијело додатну опуштеност.

Srna | ИЗРАДИО МАКЕТЕ 11 ФОЧАНСКИХ ХРАМОВА - ПАТРИЈАРХОВ ОСМИЈЕХ НАЈЉЕПША  НАГРАДА

„Колико год да имате тежак дан на послу, сат-два рада проведеног на макети смири вас и опусти“, истиче Пљеваљчић.

За потребе изложбе, он ће израдити још једну макету Храма Светог Саве, а онда ће, како је планирао, на јесен са својом јединственом колекцијом изаћи пред суграђане.

У скоријој будућности, Пљеваљчић намјерава да прошири колекцију и црквама у Устиколини и Јабуци, у некадашњем дијелу фочанске општине који је сада у Федерацији БиХ, те црквом у Осијама на подручју општине Калиновик, која гравитира фочанском крају. Такође, велика му је жеља да изради и макету манастира Заграђе, на саставцима Пиве и Таре у Црној Гори.

ИЗВОРСрна, фото Срна, Радио Фоча
Претходни текстСутра је Бадњи дан
Сљедећи текстМуслиманске јединице нападале српске линије на Бадњи дан 1994. године