Насловна Најновије Награђени драмски текст „(Миро)помазани“ биће оживљен на сцени

Награђени драмски текст „(Миро)помазани“ биће оживљен на сцени

125
0

Театролог из Источног Сарајева Зоран Тодоровић рекао је да је прва награда коју је добио на конкурсу Градског позоришта Градишка за најбољи необјављени драмски текст „(Миро)помазани“ мотивација за даљи рад у драмском стваралаштву.

Тодоровић за Срну каже да му ова награда много значи, јер ће његов драмски текст бити оживљен на сценама уз професионалну режију и глуму, те да ће овај начин постати „доступан“ и онима који раније нису чули за његово стваралаштво.

Он је нагласио да му је признање колега и њихова одлука улила потребну дозу самопоуздања, неопходну да се писац ослободи баласта који је прилично неугодан и донекле кочи креативни процес.

Тодоровић је истакао важност овог пројекта Министарства просвјете и културе Српске, које је јавни конкурс „Реци наглас“ расписало у сарадњи са Градским позориштем Градишка.

– Позоришта у Републици Српској ће доћи до квалитетних, оригиналних и неизвођених комада и тиме ће се обогатити домаћи репертоар, што је изузетно важно. Ово је изузетно значајан пројекат који је резултат рада сјајних и стручних људи који раде при Министарству у области развоја културе у Републици Српској – указао је Тодоровић.

Говорећи о свом драмском тексту, Тодоровић је рекао да је текст настао за само двије радне ноћи, а након периода размишљања, набацивања и одбацивања идеја, припрема који су омогућили кратак и дефинисан период писања.

– „(Миро) помазани“ је непретенциозна комедија у класичном нушићевском маниру, са заплетима и преокретима који су у функцији патоса, оне финалне катарзе коју сваки гледалац очекује и која га испуњава емоцијама, у овом случају олакшањем и задовољством – појаснио је Тодоровић.

Он је додао да је први пут писао у оваквом, за њега „огољеном“ стилу који се показао правим за конкурс, те да је научио добру лекцију која ће му користити у будућим радовима.

Тодоровић каже да слиједи редитељски и глумачки рад на представи по његовом награђеном драмском тексту која ће постати дио репертоара Градског позоришта Градишка.

– Директор градишког позоришта Златан Видовић најавио је да ће представа бити премијерно изведена на отварању Првог позоришног фестивала „Љубица“ у Градишци, који би требало да буде крајем маја и који ће окупљати професоналана позоришта из Републике Српске – рекао је Тодоровић.

Он каже да се радује тренутку када ће његов драмски текст оживјети пред позоришном публиком.

Тодоровић је оснивач Студија за креативно писање, сценску продукцију и режију „Театролог“ у Источном Сарајеву. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстМанифестација „Сви на снијег – Чемерно те зове“ привукла велики број посјетилаца
Сљедећи текстБекер: Ђоковић је члан моје породице и вјероватно највећи играч свих времена