Насловна Најновије Наставак штрајка од понедјељка испред зграде Владе Српске

Наставак штрајка од понедјељка испред зграде Владе Српске

140
0

Радници Националног парка „Сутјеска“ 13. дан су у генералном штрајку и најављују да ће, уколико до краја седмице не добију конкретне одговоре на њихове захтјеве, од понедјељка, 11. априла, штрајковати у Бањалуци испред зграде Владе Републике Српске.

Штрајкачки одбор у саопштењу наводи да се на њихове захтјеве раније достављене надлежнима, огласио једино министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, који им је усмено обећао помоћ од двије минималне плате.

„С обзиром на то да је ресорно министарство узрок проблема пребацило на менаџмент `Сутјеске`, сматрамо да је то питање у њиховој надлежности, а не у надлежности радника који желе да раде и очувају најстарији и најљепши парк у БиХ“, наведено је у саопштењу.

Радници подсјећају да су њихови захтјеви исплата бруто плате за децембар 2022, бруто плата за јануар и фебруар 2023, исплата два умањења плате од 10 и 20 одсто за јун и јул 2021. године, исплата разлика у исплаћеним платама за јануар и април 2020. и јануар 2021. године.

Такође, траже трајно рјешавање финансирања и функционисања установе и да надлежни органи утврде претходно пословање ове установе.

Kао могуће рјешење предлажу повећање мјесечне транше од Владе Републике Српске, у минималној вриједности бруто плате запослених, а као друго рјешење да се НП „Сутјеска“ уврсти у систем трезорског пословања.

„Напомињемо да угоститељски објекти у НП `Сутјеска` не раде, резервације се отказују, радници су доведени на ивицу егзистенције. Овим путем, прије протеста у Бањалуци, позивамо све надлежне да нам се обрате како бисмо заједно трајно ријешили проблем финансирања `Сутјеске`, наставили рад и отворили предстојећу туристичку сезону на обострано задовољство, јер све ово није нимало добра реклама за најљепши национални парк у БиХ“, додаје се у саопштењу Штрајкачког одбора.

ИЗВОРсрна, фото БН ТВ
Претходни текстПротест пољопривредника у Бијељини
Сљедећи текстДодик: Потпуно неоправдани протести пољопривредника у Бијељини