Насловна Најновије На Сокоцу одржан састанак о изградњи споменика љекарима и особљу Болнице Главног...

На Сокоцу одржан састанак о изградњи споменика љекарима и особљу Болнице Главног штаба ВРС

126
0

На Сокоцу је данас одржан састанак о изградњи споменика љекарима и медицинском особљу Болнице Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ у овој општини, за који је већ урађено идејно рјешење, рекао је Срни начелник Сокоца Милован Бјелица.

Бјелица је данас разговарао о активностима у вези са реализацијом овог пројекта са некадашњим ратним хирургом ове болнице Боришом Стојановићем и Мирославом Ђоремом аутором идејног пројекта поменутог споменика.

Он је након састанка рекао Срни да су разговарали и о изради монографије о овој здравственој установи, коју је почео да пише Стојановић један од оснивача Болнице у којој је у ратним условима извршено око 20.000 хируршких интервенција и више од 200.000 специјалистичких прегледа.

Бјелица је нагласио да је ова болница, једна од најзначајнијих здравствених установа у Српској током рата примала рањенике Војске Републике Српске и цивиле из свих крајева источног дијела Српске, Србе, Бошњаке и Хрвате.

„Морамо се одужити нашим љекарима и медицинском особљу који су у тешким ратним условима дали све од себе да спасавају животе и помажу у стварању Српске, постављањем спомен-обиљежја и израдом монографије о овој установи“, навео је Бјелица.

Он је додао да би према идејном пројекту који је урадио Мирослав Ђорем, спомен-обиљежје било постављено у близини објекта ратне болнице Главног штаба, односно данашњег Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу.

Бјелица је истакао да се улога љекара и медицинског особља те установе у стварању Српске мора забиљежити, обиљежити и тако пренијети млађим генерацијама шта се све дешавало на овом подручју.

Он је рекао да је ова идеја добила подршку одборника локалне скупштине на Сокоцу у оквиру одлуке о усвајању иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа Српске, те да има подршку предсједника и Владе Републике Српске.

Бјелица је подсјетио да је осим изградње споменика љекарима и медицинском особљу Војне болнице Главног штаба, планирано и постављање споменика у знак сјећања на прву смотру и настанак Полиције Републике Српске.

Планирано је постављање и мермерних плоча на згради соколачке „Поште“ у знак сјећања на настанак ПТТ саобраћаја Српске, на објекту раније СДК-а у знак сјећања на успостављање службе платног промета и Народне банке Српске, на објекту Митрополије на Сокоцу у знак сјећања на сједиште Митрополије Дабробосанске и на зграду Дома здравља на Сокоцу као сјећање на успостављање Централног породилишта и педијатрије романијске регије.

Пензионисани хирург Бориша Стојановић, који је у вријеме рата радио у Болници Главног штаба на Сокоцу изразио је задовољство што се израдом спомен-обиљежја запосленима у овој установи из тог периода и израдом монографије о раду болнице отима од заборава улога особља ове установе у стварању Републике Српске.

Међу првима је, како каже, изашао из Сарајева и учестовао у оснивању ове врхунске санитетске установе, у којој су спасени животи 10.000 до 15.000 рањеника радећи даноноћно у веома тешким условима.

„Потребна су и одређена финансијска средства посебно за израду спомен-обиљежја, али и монографије коју сам почео радити, што изискује и вријеме и трошак, и захвалан сам што има разумијевања код ове локалне власти која чини све да нађе начина да се то ускоро и реализује и да не падне све у заборав“, изјавио је за Срну Стојановић.

Он је нагласио да су у овој здравственој установи током минулог рата поред припадника Војске Републике Српске, лијечени и цивили Срби, Бошњаци и Хрвати, те да ће подацима у монографији коју пише доказати домаћој и свјетској јавности да Срби нису дежурни кривци за дешавања у минулом рату, нити злочинци какве представљају свуда у свијету они који су сукоб у БиХ започели ради својих интерса.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОтац дјечака негирао дјело, предложен притвор
Сљедећи текстКовид-19 више не представља глобалну здравствену ванредну ситуацију