Насловна Најновије На сјеверу КиМ мирно али напето, патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији

На сјеверу КиМ мирно али напето, патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији

159
0

На сјеверу Косова и Метохије ситуација је мирна, али напета. Због безбједности Видовдан је обиљежен у манастриру Грачаници уз поруку Срба да не одустају од традиције и свог идентитета. Патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији служиће литургију.

Срби на Косову и Метохији обиљежили су Видовдан у Грачаници, а због безбједносних разлога, парастос палим српским ратницима у Косовском боју није служен на Газиместану.

Упркос новој кризи која је захватила сјеверне дијелове КиМ, централни догађај обиљежавања Видовдана организован је у Грачаници у средњовјековном манастиру, одакле је патријарх Порфирије поручио да су Косово и Метохија српски дом и небо.

Патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Пећку патријаршију.

У Патријарховој свештеној пратњи налазе се епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Патријарх Порфирије ће данас служити свету литургију у Пећкој патријарији, а затим ће се срести са својим стипендистима из Фонда Привредник и Задужбине Симе Игуманова.

Лидери ЕУ ће на дводневном самиту који почиње данас у Бриселу подржати чланство Западног Балкана у ЕУ и позвати на хитну деескалацију ситуације на сјеверу Косова и Метохије и формирање Заједнице српских општина, наводи се у нацрту закључака у који је РТС имао увид.

ИЗВОРртс
Претходни текстСаслушани свједоци покушаја убиства малољетника у Београду: Прво су сјевале песнице, бакља, па нож
Сљедећи текстПронађени остаци Титана и тијела путника