Насловна Најновије На Цетињу дочекана Десница Светог Спиридона

На Цетињу дочекана Десница Светог Спиридона

190
0

У Цетињском манастиру, у навечерје празника Покрова Пресвете Богородице, дочекана је Десница Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца и истакнуто да ће она још дубље утврдити духовно јединство српског и грчког народа.

Његово вископреосвештенство митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва Нектарије десницу Светога Спиридона, донио је синоћ у току празничног бденија у Цетињском манастиру, гдје га је дочекао митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством, монаштвом и народом, који се сабрао да дочека и цјелива мошти овог изузетно поштованог светитеља у Црној Гори.

Митрополит Јоаникије је рекао да ће Света десница овог Божијег угодника и великог чудотворца, још шире утврдити духовно јединство које је утемељено Светом браћом Кирилом и Методијем, још у деветом вијеку, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

„Наше јединство је посебно утврђено нешто прије 100 година, када су српски народ, војска и краљ нашли уточиште код братског грчког народа и то понајвише на Крфу. И ту су нашли спас, али нажалост, због исцрпљености и ратних страдања, многи су помрли тамо и сахрањени у сињему мору, како ми то Срби кажемо – у Плавој гробници“, рекао је митрополит Јоаникије.

Његово високопреосвештенство је истакао да је Плава гробница хришћанска, света гробница и да, као што Гроб Господњи обједињује све народе, тако она обједињује српски и грчки народ.

„Свети Спиридон је и тада утјешио наш многострадални народ. Њему је, када је остао привремено и без своје отаџбине и без икакве заштите, Свети Спиридон дао снагу и силу да се и поред великих страдања и даље бори и да извојује слободу. У спомен тих веза стално смо ишли да се поклонимо Светом Спиридону и да одслужимо помен на Плавој гробници, а ми из Црне Горе посљедњих деценија све више“, рекао је митрополит Јоаникије, који је митрополиту Нектарију поклонио Свето јеванђеље на српском језику.

Високопреосвећени митрополит Нектарије истакао је да је чињеница да су српски и грчки народ више него братски, а нарочито је повезан народ Крфа са српским православним народом.

„Долазимо и доносимо руку Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца да благослови овај народ. То је рука која је једно вријеме била у посједу Латина, али вољом Божијом она је опет код нас и њој долазе да се поклоне и да је цјеливају и српски народ и српски јерарси и сав ваш клир“, рекао је митрополит Нектарије.

Митрополит Нектарије је рекао да је та рука она која је на Првом васељенском сабору држала циглу и на један прост начин објаснила тријадологију Божију, а данас је овдје да благослови цијели народ и Митрополију.

„Да се сјећамо да нешто најдрагоценије што можемо да имамо јесте управо то јединство православних народа, које је основа и нашег јединства и нашег сабрања“, рекао је митрополит Нектарије.

Митрополит Нектарије је пожелио да Свети Спиридон благослови Митрополију црногорско-приморску и да позитивно одговори на све молбе народа који му се овдје моли.

„Посебно је то важно данас када западна цивилизација жели да наметне своје мишљење и своје захтјеве, јер они не могу да разумију наш православни дух и живот. Помолимо се Светом Спиридону да нам помогне у свим искушењима која нас сналазе, данас када се осјећа дух овога свијета који се бори против свега онога што је православно“, рекао је митрополит Нектарије, који је митрополиту Јооаникију уручио крст и једну икону Светог Спиридона за келију.

Мошти Светог Спиридона биће на Цетињу данас, када ће кренути за Подгорицу ка Саборном храму гдје ће у 18.00 часова бити уприличен свечани дочек и за Његову светост патријарха српског Порфирија, који почиње дводневну посјету Подгорици.

Вјерни ће у Саборном храму Христовог Васкрсења десници Светог Спиридона моћи да се поклањају и да је цјеливају током цијеле ноћи и све до сутра навече.

Послије Подгорице мошти ће походити Никшић, Херцег Нови /Храм Светог Спиридона у Ђеновићима/, Котор, Бар.

ИЗВОРСрна, фото СПЦ
Претходни текстОпрез због магле уз ријечне токове и преко планинских превоја
Сљедећи текстКошарац: Марфи заједно са федералним структурама афирмише антидејтонско дјеловање