Насловна Најновије Нема одустајања од пројекта о спајању дјеце са Косова и Метохије и...

Нема одустајања од пројекта о спајању дјеце са Косова и Метохије и Српске

147
0

Бањалучки Одбор за помоћ Косову и Метохији саопштио је да неће одустати од пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ иако се очекује да ће реализацију отежати нецивилизоване мјере Приштине о забрани уласка возилима са српским таблица.

Из Одбора су истакли да се у јуну у Републику Српску, како је и планирано, очекује долазак око 850 ученика и наставника из 40 основних школа са Косова и Метохије, као и младих са потешкоћама у развоју који су корисници Дневног центра „Подржи ме – 9.јануар“.

Млади са потешкоћама у развоју треба да у пратњи родитеља дођу 19. јуна у Бањалуку и биће гости овог одбора, а 22. јуна за њих ће бити одржан хуманитарни концерт.

Основци који стигну из јужне српске покрајине са својим биће, како је и планирано, смјештени код вршњака у 19 градова и општина Републике Српске. Њихов долазак предвиђен је за 24/25.јун, а одлазак 1/2. јул.

Фото: РТРС

– Ситуацију ће сигурно отежати нецивилизоване мјере које је синоћ из некакве освете донијела Приштина о забрани уласка возилима са српским таблица и ако остане ова мјера на снази сигурно ће отежати реализацију пројекта јер наши гости долазе са 18 пуних аутобуса, али одустати нећемо и не смијемо – истакао је предсједник Одбора Милорад Арлов.

Арлов је захвалио Савјету министара за разумијевање и одобрење уласка дјеце са Косова и Метохије у БиХ и Републику Српску под посебним условима, Министарству безбједности у Савјету министара и министру Ненаду Нешићу који су подржали овај 11. по реду пројекат.

Посебна захвалност исказана је Министарству просвјете и културе Републике Српске, локалним заједницама, основним школама и породицама које ће прихватити дјецу са Косова и Метохије, као и онима који су подржали Одбор да не одустаје од пројекта.

Фото: РТРС

– Са „Колашин превозом“ из Зубиног Потока који већ 10 година вози дјецу у овом пројекту и превезао без иједног проблема више од 6.000 српске дјеце у свакаквим условима. Исцрпићемо све могуће начине да реализујемо и овај 11 пројекат упркос беспотребној забрани уласка возилима са српским таблицама на Косово и Метохију – додао је Арлов.

Арлов је поновио да Одбор неће одустати од овог пројекта док постоји било каква могућност његове реализације због велике жеље дјеце да дођу у Републику Српску, наводећи да су њихов школски програм прекинули пуцњи, шок бомбе, сузавци, сирене, хапшења, рањавања, бодљикава жица, борбена возила и до зуба на стотине наоружаних приштинских полицајаца, војника Кфора и Еулекса.

Он је указао да српски народ опет не одустаје да опстане и остане на Косову и Метохији, успркос тежини живота већ 24 године, посебно протеклих 20 дана.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстОтвара се амбуланта на требевићком излетишту Брус
Сљедећи текстОдржана промоција књиге „Спори повратак кући“ Петера Хандкеа