Насловна Најновије Неповољни услови за организацију скијања

Неповољни услови за организацију скијања

183
0

Олимпијски центар „Јахорина“ обавијестио је скијаше и љубитеље планине да ће због неповољних временских прилика скијање сутра и за викенд бити могуће на полигону Пољице захваљујући искључиво најмодернијем систему за осњежавање „Сноуфектори“.

Олимпијски центар истиче да до 5. јануара неће бити могуће организовати скијање на Јахорини, уколико не дође до промјене метеоролошких услова и појаве температурног минуса који је неопходан за функционисање система за вјештачко осњежавање.

Олимпијски центар „Јахорина“ је уложио све напоре и у претходном периоду предузео све активности неопходне за почетак сезоне.

„Ски-стазе су уређене, жичаре ремонтоване и језера за вјештачко осњежавање у потпуности напуњена водом. Да би традиционални систем вјештачког осњежавања адекватно функционисао неопходно је да температура ваздуха буде минус три степена Целзијуса или нижа, а за потпуни ефекат неопходна је и нижа влажност ваздуха“, наведено је у саопштењу.

Систем осњежавања „Сноуфектори“ који производи снијег на температури до плус 15 степени набављен је првенствено за потребе организације такмичења ски Куп-а на ски-стази Прача и премјештен је на полигон Пољице и константно је у погону. Нажалост један „Сноуфектори“ систем нема капацитет да осњежи комплетну Јахорину.

„У складу са тренутним временским прогнозама и појавом температурне инверзије током које се биљеже ниже температуре ваздуха у граду него на планини, обавјештавамо скијаше да адекватна и безбједна припрема скијашких стаза неће бити могућа у наредних 15 дана“, наводи се у саопштењу.

Од сутра ће у термину од 9.00 до 16.00 часова у погону бити и Гондола Пољице за панорамску вожњу до врха као и Олимпијски бар који ће бити доступан за госте и у суботу, 24. децембра, од 20.30 часова за наступ пјевачице Ане Бекуте.

Из Олимпијског центра напомињу да су у цијелом региону забиљежене високе температуре, више него што је тренд за ово доба године и сви ски-центри у бившој Југославији имају велики изазов када је организација скијања у питању.

Из Олимпијског центра „Јахорина“ су се захвалили скијашима за разумијевање и исказали наду да ће се временске прилике промијенити те да ће Јахорина ускоро дочекати скијаше у пуном сјају.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас дјелимично сунчано
Сљедећи текстДанас о ребалансу овогодишњег и буџету за наредну годину