Насловна Најновије Новац за дочек Нове године преусмјерен у пронаталитетне мјере

Новац за дочек Нове године преусмјерен у пронаталитетне мјере

142
0

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић преусмјерио је новац за прославу православне Нове године у рјешавање приоритетнијих питања грађана, попут повећања наталитета.

„Ове године нећемо плаћати естрадне умјетнике поводом прославе Нове године, него ћемо та средства акумулирати како бисмо повећали наталитет и задржали младе на овом подручју“, рекао је Ђуревић новинарима.

Он је навео да је општина Вишеград у 2024. години из буџета издвојила 100.000 КМ за стимулисање наталитета.

Ђуревић је подсјетио да је крајем марта 2023. године донесена одлука о стимулисању наталитета којом су знатно увећана средства за одређене мјере, међу којима је навео то да за свако рођено дијете родитељи остварују право на једнократну новчану помоћ од 1.000 КМ, умјесто ранијих 500 КМ.

„За треће и свако наредно рођено дијете родитељи остварују право на једнократну новчану помоћ од 1.500 КМ, умјесто ранијих 1.000 КМ. Право на мјесечну новчану накнаду од 150 КМ од рођења дјетета до навршене једне године остварују родитељи чија укупна примања не прелазе износ од 800 КМ на мјесечном нивоу, а према старој одлуци тај износ је био 100 КМ“, истакао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, брачним паровима који доставе медицинску документацију да се лијече од примарног стерилитета дуже од двије године исплаћује се једнократна новчана помоћ од 1.000 КМ.

„За финансирање вантјелесне оплодње овом одлуком предвиђен је износ од 25.000 КМ, а брачни парови имају право на износ до 5.000 КМ“, прецизирао је Ђуревић.

Он је рекао да право на накнаду 100 одсто трошкова боравка дјеце у предшколској установи имају родитељи корисници сталне новчане помоћи, самохрани родитељи, породице у којима су оба родитеља на евиденцији незапослених Завода за запошљавање и родитељи са троје и више дјеце.

„Право на накнаду 50 одсто трошкова боравка другог дјетета у предшколској установи остварују породице са двоје дјеце. Породице код којих лична примања не прелазе износ од 800 КМ на мјесечном нивоу имају право на накнаду 100 одсто трошкова боравка дјеце у програму предшколског васпитања и образовања у години пред полазак у школу у трајању од три мјесеца, чије трошкове не сноси Министарство просвјете и културе“, навео је Ђуревић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗа 11 пројеката у неразвијеним општинама 195.700 КМ
Сљедећи текстСунчано уз малу до умјерену облачност