Насловна Најновије Нове цијене горива у Српској

Нове цијене горива у Српској

179
0

Након поскупљења нафтних деривата у Србији и Хрватској и цијене горива на бензинским пумпама у Српској у посљедња два мјесеца порасле су за 15 одсто.

Негативни глобани нафтни трендови на свјетском тржишту – за дистрибутере били су главни разлог поскупљења горива. На појединим пумпама у Српској, гориво је по литру достиглo цијену од три марке.

На бензиским пумпама у Српској цијене горива по литру посљедњих дана повећаване су неколико пута. Од 2 марке и 46 пфенига до нове од 2 марке и 95 пфенига колико тренутно износи гориво по литру. Возачи кажу да је за два мјесеца гориво поскупјело за скоро пола марке.

Смањење производње највећих свјетских прерађивача нафте Русије и Саудијске Арабије за дистрибутере је био довољан разлог да крену у ново подизање цијена.

– Према тренутним показатељима ако не дође до неког екстремног раста надам се да до краја мјесеца цијене неће ићи преко 3 КМ – рекао је Ђорђе Савић, предсједник Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Републике Српске.

У теорији, ситуацију на тржишту лако је објаснити, кажу економисти, јер када дође до корекције на берзама, дистрибутери своје цијене потпуно слободно формирају. Међутим, само је један начин који би могао утицати на пад цијена.

– Кад би усљед повећања цијена дошло до смањења потрошње од стране становништва. Док год се узима исто, дистрибутери ће тражити начин да ту цијену држе што дуже – рекао је економиста Саша Грабовац.

На превисоке цијене горива указује и предсједник Владе Радован Вишковић. Док из ресорног министарства поручују да у оквиру својих надлежности редовно прате кретања на тржишту и сходно томе предлажу мјере.

– Кад поскупи нафта на свјетском тржишту одма ујуто мијењају цијене на рафама ,а кад се спусте цијене нико онда не снижава те исте остану какве јесу и биле – истакао је Вишковић.

Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске, истиче да има начина како зауставити раст цијена.

– У наредном периоду ћу разговарати и са нафтним дериватима ми имамо маржу на ограничавању нафте покушаћемо и ту наћи плодно тло – рекао је Шулић.

За промет на велико нафтним дериватима прописана је максимална велепродајна маржа у износу од 0,06 КМ по литру, а максимална малопродајна маржа у износу је 0,25 КМ по литру.

ИЗВОРртрс
Претходни текстФамос савладао Романију у кадетском дербију
Сљедећи текст„Пулс града“ 21.09.2023. (ВИДЕО)