Насловна Најновије Обиљежена 31 година од страдања 28 Срба на Меремишљу

Обиљежена 31 година од страдања 28 Срба на Меремишљу

211
0

Поводом 31 године од страдања 28 припадника Војске Републике Српске, данас је на брду Меремишље код Вишеграда служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежје.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић подсјетио је да је ово мјесто гдје је Вишеград у једном дану изгубио 24 борца вишеградске бригаде и четири припадника руђанске бригаде.

„Ово је мјесто на коме се десило највеће страдање у току Одбрамбено-отаџбинског рата ове двије бригаде. Четвртина команде је оставила овдје своје животе и половина једне чете. То је за град попут Вишеграда много и то су били дани туговања док нисмо њихове посмртне остатке вратили и сахранили“, истакао је Савић.

Он је рекао да су то били млади момци, а да си међу њима били велики спортисти Вишеграда.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је прије 31 годину на овом простору изгубило животе 28 српских војника који су бранили Републику Српску.

„Најмање што можемо да урадимо јесте да се окупимо и одамо почаст свима који су утемељивачи Републике Српске, браниоци Вишеграда. Драго ми је да је из године у годину овдје све више људи“, навео је Ђуревић.

Брат погинулог борца Млађен Ћорић рекао је да мјесто треба посјећивати, сјећати се бораца који су створили Републику и одужити им се колико се може.

Брат погинулог борца Момчило Јањић рекао је да му је брат погинуо у 38 години, а да су иза њега остали син и кћерка који га нису ни запамтили.

Као знак сјећања на погинуле борце Војске Републике Српске на Меремишљу је 2013. године Борачка организација Вишеград подигла спомен-обиљежје са уклесаним именима 24 борца из

ИЗВОРСрна
Претходни текстОдржана радионица на тему усклађивања постојеће стратегије развоја са новим законским оквиром
Сљедећи текст„Пулс града“, 16.10.2023.