Насловна Најновије Обиљежене 94 године од смрти Арчибалда Рајса

Обиљежене 94 године од смрти Арчибалда Рајса

264
0

Државном церемонијом полагања вијенаца, у Београду су данас обиљежене 94 године од смрти једног од највећих пријатеља српског народа Арчибалда Рајса.

Церемонију је предводио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је истакао да је доктор Арчибалд Рајс, швајцарски форензичар, професор и публициста, својим истраживањима злочина над Србима у Првом свјетском рату заувјек задужио Србију.

Члан Градског већа Јован Јокић подсјетио је да је Рајс у Србију дошао 1914. године на позив српске Владе како би истражио злочине аустроугарске, њемачке и бугарске војске над српским цивилима.

„Иза њега је остало много писаних дела, међу којима се издваја `Чујте Срби`, што је његово посмртно завештање српском народу. Колики је био пријатељ Србије, између осталог, говори нам и податак да је по сопственој жељи његово срце у урни пренето на Кајмакчалан, где је похрањено заједно са ослободиоцима Солунског фронта“, рекао је Јокић.

ČUJTE, SRBI, ČUVAJTE SE SEBE“: 94 godine od smrti Arčibalda Rajsa

Вијенце на споменик доктору Арчибалду Рајсу у Топчидерском парку положили су и представници Војске Србије, Министарства одбране, Амбасаде Швајцарске у Србији, као и грађанских удружења која његују традицију ослободилачких ратова.

ИЗВОРсрна, фото Спутник
Претходни текстСутра претежно сунчано
Сљедећи текстСедми “Салон Жилавке“ 17.августа у Винској галерији “Вукоје“