Насловна Најновије Обиљежено 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније; Додик: Парају ријечи...

Обиљежено 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније; Додик: Парају ријечи да за злочине нико није одговарао (Фото)

33
0

У Градишци је обиљежено 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији Бљесак. За само 36 часова протјерано је 15.000 Срба, убијено 283 људи, од којих 107 цивила међу којима и 12 дјеце.

Предсјендик Српске Милорад Додик истакао је да је најгоре што нико није одговорао за злочин над Србима у Западној Славонији.

– Али је важно да се ми окупљамо сваке године и показујемо пијетет страдалим Србима. Наставићемо да градимо будућности у складу са нашим интересима – рекао је Додик.

Поновио је да је српски народ највише страдао на простору бивше СФРЈ.

– Изборили смо се за наша права и нашу Републику Српску. Наша земља је Српска, као и Србија – рекао је Додик на обиљежавању.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је пут спаса на ријеци Сави постао пут насиља и смрти и да је то највећа опомена, те да су данас потребни јединство, као и јачање Републике Српске и њених институција.

– Ово је највећа опомена да требамо бити будни увијек и да будуће генерације граде мостове суживота и водећи рачуна о идентитету – истакао је Аџић у обраћању на данашњем обиљежавању у Градишци.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је у обраћању да је важно да се подржи пројекат визуелног архива српског страдања јер свијет треба да види колективну српску жртву и да су Срби опет ти који гледају у будућност.

Код спомен-обиљежја у Градишци данас су положени вијенци и цвијеће за српске цивиле и војнике из западне Славоније погинуле у хрватској злочиначкој акцији „Бљесак“.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, делегација Народне скупштине Српске, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, вицеконзул Конзулата Србије у Бањалуци, српски представници у институцијама БиХ, руководство Градишке и сусједних градова и општина.

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и породице Срба страдалих у западној Славонији, те представници Удружења Срба протјераних из западне Славоније, удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те представници градских удружења и грађана.

Претходно је служен помен за 283 убијена Србина у овој злочиначкој акцији.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић, делегација Народне скупштине Српске, српски представници у институцијама БиХ.

Присуствовали су и предсједници Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић, Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац, руководства Градишке и сусједних градова и општина.

Агресију на српску област Западна Славонија, која је тада била у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН извршиле су хрватска војска и полиција 1. маја 1995. године.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНешић: Без новог закона, не постоје услови за изборе (Фото)
Сљедећи текстБрнабић: Велика побједа Србије у Њујорку – они који гурају резолуцију о Сребреници почели да пријете