Насловна Најновије Обиљежено 30 година од убиства седам српских бораца у Месићима

Обиљежено 30 година од убиства седам српских бораца у Месићима

197
0

У Месићима код Рогатице данас је обиљежено 30 година од страдања седам српских бораца које су припадници такозване Армије БиХ на данашњи дан мучки убили из засједе на мосту у том насељу, а за овај злочин до данас нико није одговарао.

Парастос код спомен-обиљежја, изграђеног 2019. године, служио је протојереј ставрофор Предраг Масал, а вијенце су положили представници општине Рогатица и општинских борачких организација из Рогатице и Новог Горажда.

Предсједник Борачке организације Рогатица Мишо Соколовић рекао је Срни да су припадници Војске Републике Српске убијени из засједе тако што су припадници муслиманске јединице пропустили два трактора, а на трећи су запуцали са оближњег брда и повукли се.

Према његовим ријечима, тог дана убијени су Маринко Стојановић рођен 1948. године, Томислав Пљеваљчић и Драган Делић рођени 1960. године, Ђорђо Мракић рођен 1961, Раденко Иконић рођен 1962. и Горан Обрадовић рођен 1967. године, док је Милорад Петковић /1951/ преминуо сутрадан од посљедица тешког рањавања.

Једини преживјели у овом нападу Милан Мутлак /1964/ посјетио је данас мјесто страдања у Месићима, код моста на обали Праче.

„Секунда ме је дијелила од смрти јер сам би тешко рањен и лијечим се све до данас“, изјавио је Мутлак Срни.

Он каже да и данас носи гелере и трпи посљедице рањавања у бутну кост, кук и руку, да су га рањеног нашли саборци када су дошли на мјесто погибије младих српских бораца.

Мутлак се присјећа да је, након што је на њих осута паљба из шуме, само три и по метра прије скретања с моста, видио шест-седам припадника муслиманских снага како се повлаче и тај тренутак му се и данас јавља у сновима.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је да се општинска Борачка организација и локална управа традиционално са породицама погинулих посјећују мјесто гдје им одају дужну пошту, присуствују парастосу и на овај начин чувају сјећање на страдале, те преносе ту обавезу на наредне генерације.

Брат убијеног Ђорђа, Милко Мракић из Рогатице, истакао је да са сваким новим изласком на ово мјесто поново проживљава дан када је изгубио најмлађег брата у породици која је имала седморо браће и сестара, наводећи да је у тренутку погибије имао 30 година.

Према његовим ријечима, породице погинулих додатно боли чињеница да за овај злочин над Србима, као и за многе друге на подручју општине Рогатица, нико није одговарао.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛазар Драшкић и Душан Зубић на Кампу елитних омладинских фудбалера
Сљедећи текстПредавање “Брига за здравље радника на радном мјесту” (ВИДЕО)