Насловна Најновије Одржана манифестација „Епска поезија српског народа“

Одржана манифестација „Епска поезија српског народа“

158
0

На вишеградској ћуприји одржана је манифестација „Епска поезија српског народа – историја која се пјева“, која је окупила гусларе, пјевачке групе, пјеснике, здравичаре и књижевнике из Републике Српске и Србије.

Отварајући манифестацију, начелник општине Вишерад Младен Ђуревић рекао је да је циљ да се отргне од заборава стара српска пјесма и обичаји.

„Сви ви који волите и чувате од заборава нашу пјесму на најбољи начин сте чувари српске традиције и захваљујући вама ми ширимо пријатељства, упознајемо културе и ојачавамо наше везе са ове и оне стране Дрине, са учесницима који су овдје дошли од Романије до Херцеговине и преко Дрине“, истакао је Ђуревић.

Организатор и предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“ Дарко Лечић рекао је да је на манифестацији промовисана епска поезија и гусле.

„Надам се да ће ова манифестација бити традиционална, јер се одржава већ четврти пут“, истакао је Лечић.

О нобеловцу Иви Андрићу и гуслама говорио је професор Саша Кнежевић, који је истакао да би се овакве манифестације требале одржавати у свим српским крајевима и да би онда би се могло рећи да не заборављамо оно што нам је важно.

„Наш национани идентитет је једино што имамо за будућност. Постоје људи који не дозвољавају да се то деси, понекад то изгледа узалудно, али и онај што се борио са вјетрењачама данас је један од највећих јунака свјетске књижевности“, рекао је Кнежевић. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстОд вечерас подизање нивоа Требишњице због испуштања воде из ХЕ
Сљедећи текстМјестимично мокри коловози