Насловна Најновије Од сутра само електронске здравствене књижице

Од сутра само електронске здравствене књижице

127
0
Фонд здравственог осигурања Републике Српске обавијестио је здравствене установе да ће од сутра идентификација и претрага пацијената бити могућа само путем електронске здравствене картице или у појединим случајевима идентификационог броја који није ЈМБГ, саопштено је из Фонда.
 
Из Фонда су истакли да ће ова промјена бити обавезујућа за све здравствене установе, укључујући апотеке, чиме ће се унаприједити начин обраде здравствених информација о пацијенту.

Изузетак ће бити само службе хитне помоћи и центри ургентне медицине, гдје ће бити у изузетним ситуацијама остављена могућност идентификације пацијената и на друге начине, нагласили су из Фонда.

– Преласком на примјену искључиво електронске здравствене картице повећаће се сигурност и заштита личних података пацијената, уз истовремено олакшавање приступа релевантним медицинским информацијама. Наиме, тренутно у Републици Српској у здравственим информационим системима су заступљени различити начини идентификације и претраге пацијента – идентификација путем јединственог идентификационог броја грађанина, електронске здравствене картице, имена и презимена пацијента у комбинацији са датумом рођења и слично – истакли су из Фонда.

Из Фонда су навели да је увођењем електронске картице пацијента и Интегрисаног здравственог информационог система унапријеђен начин идентификације пацијената, чиме се повећала сигурност здравствених и личних информација, као и транспарентност извршених услуга и процедура, због чега је и важно да се максимално користе све ове могућности и предности.

 
ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Република Српска и у наредној години успјешна и сигурна
Сљедећи текстДанас празник Оци