Насловна Најновије Општина Фоча и „Каритас“ помажу пољопривреднике и предузетнике

Општина Фоча и „Каритас“ помажу пољопривреднике и предузетнике

152
0

Уговоре „СЕЛС“ пројекта о економском оснаживању у Фочи су потписали представници Општине, швајцарског „Каритаса“ и корисници подстицаја. Вриједност уговора је нешто више од 100.000 марака, а средства ће користити петнаест пољопривредних домаћинстава и четири приватна предузетника.

Пројекат финансира „Каритас“ са 35 одсто, Општине Фоча са 45 док је учешће корисника 20 одсто. Средства су предвиђена као подстицај за развој пољопривредних домаћинстава и приватних бизниса. Општа оцјена је да су овакви пројекти добродошли и да ће у економски нестабилним временима допринијети побољшању привредног амбијента и квалитета услуга на подручју Фоче.

Бобан Иконић, власник штампарије каже да ће, реализацијом овог уговора, омогућити бољу и квалитетнију услугу и развити постојећи бизнис. „У питању је ласерско гравирање и „катовање“. Желимо да понудимо нашим суграђанима уникатне производе који могу да се продају у Туристичкој организацији, рафтинг камповима, али и као поклон за пригодне прилике. Желимо да проширимо услугу и сигурно да ће поспјешити наше пословање“, каже Иконић.

Пољопривредно домаћинство Ранка Иконића бави се производњом органске малине. Око 1.500 квадратних метара површине садa ће лакше обрађивати уз помоћ механизације коју је обезбиједио овим пројектом.  „Ово ће ми добро ваљати да убрзам своју производњу. Механизација ће ми много олакшати јер сам до сада ручно обрађивао земљиште“, рекао је Иконић, истичући важност производње органске хране.    

„Швајцарски „Каритас“, кроз различите позиве и пројекте, годишње Фочи допринесе око 100.000 марака“, рекао је Златан Савић, замјеник директора ове организације у БиХ. „Трећи пут заредом, тачније три године, врло успјешно реализујемо пројекте у Фочи, захваљујући, прије свега, добром одговору од стране Општине. Разлика је у томе што је ове године Општина Фоча сада водила комплетан процес, а ми смо ту били само као пратећа организација која учествује у суфинансирању ових грантова“, истиче Савић.  

Начелник Општине Фоча, Милан Вукадиновић као важност завршеног посла истиче то што ће 15 пољопривредника и четири приватна предузетника оснажити свој бизнис и економију. „Мислим да ћемо на овај начин оснажити бизнисе ових људи. Ми нећемо стати на овоме, већ ћемо и са „Каритасом“ и са другим организацијама проводити низ сличних активности. Константно тражимо и нове партнере који могу помоћи у развоју  пољопривредника и предузетника“, каже Вукадиновић.

Вукадиновић је подсјетио да је Општина недавно реализована сличан пројекат са организацијом „Импакт“ када је помогнуто седам малих предузетника из Фоче.

ИЗВОРRadio Foča
Претходни текстОтворен Меморијални турнир „Раде Станимировић“
Сљедећи текстСлаб одзив на ХПВ вакцину