Насловна Најновије Слаб одзив на ХПВ вакцину

Слаб одзив на ХПВ вакцину

203
0

У фочанском Дому здравља од почетка вакцинације против хуманог папилома вируса, главног узрочника карцинома грлића материце, вакцинисано је шесторо дјеце од 11 до 14. година.

Слабу заинтересованост љекари објашњавају мањком свијести грађана о значају вакцинације. Због тога апелују на родитеље да послушају савјете струке и тако што прије заштите дјецу.

Вакцином против хуманог папилома вируса спречава се настанак премалигних и малигних обољења гениталних органа, аналне регије и подручја уста и грла, појашњава епидемиолог у Дому здравља Фоча Весна Голијанин.

-За дјевојчице је битна због превенције карцинома грлића материце, вулве, вагине, аналног и орофарингеалног карцинома. Значајна је и у превенцији цервикалне, вулварне, вагиналне и аналне преканцерозне и диспластичне лезије, те гениталних брадавица-рекла је Голијанинова.

Осим за дјевојчице вакцинација против ХПВ-а препоручује се и дјечацима.

-Вакцинацијом дјечака спречавају се анални, орофарингеални и карцином главе и врата, као и лезије узроковане појединим типовима ХПВ-а-каже Голијанинова.

Вакцина за дјецу од 11 до 14 година је бесплатна, док за старије кошта 210 КМ. Прима се у двије дозе у размаку од једне године.

Због високе ефикасности препоручује се и особама до 45 година старости.

-Ријеч је о високоимуногеној вакцини против девет типова хуманог папилома вируса. Према рађеним студијама, након имунизације заштита траје дуже од десет година-рекла је Голијанинова.

Вакцину против хуманог папилома вируса у Републици Српској до сада су примиле укупно 1.802 особе.

ИЗВОРRadio Foča
Претходни текстОпштина Фоча и „Каритас“ помажу пољопривреднике и предузетнике
Сљедећи текстЗемљотрес погодио БиХ: Осјетио се у Хрватској и Црној Гори