Насловна Вијести Источно Сарајево Освештан споменик у Мокром

Освештан споменик у Мокром

247
0

У Мокром код Пала данас је освештано спомен-обиљежје и служен парастос за 52 погинула и преминула борца из тог мјеста.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, рекао је новинарима да успомена на њих и обавеза према породицама морају бити трајни залог друштва и да је данашњи догађај на неки начин враћање дуга људима који су дали животе.

„Он се никада неће вратити у потпуности, јер су људи дали животе за стварање Републике Српске, али успомена на њих и обавеза према породицама, морају бити трајни залог друштва“, истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да је на овом мјесту и споменик за 137 српских бораца из Другог свјетског рата.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да је част бити на мјесту гдје су уклесана имена свих српских војника са ових простора и најавио да је у плану и завршетак спомен-собе у Мокром.

„Kултура сјећања је веома важна. Ми морамо за наредних 30 година обезбиједити ко ће ову причу преносити генерацијама које долазе“, нагласио је Југовић.

Ненад Томовић, наставник историје у Основној школи „Мокро“, која је један и од организатора манифестације, рекао је да ученици у оквиру наставе уче о догађајима и људима који су заслужни за настанак Српске.

Предсједник Мјесне борачке организације „Мокро“ Ранко Минић, рекао је да они који су преживјели имају обавезу и дужност да не забораве оне који су животе уградили у темеље Српске.

Изградња споменика почела је у септембру 2018. године, а налази се поред споменика жртвама фашистичког терора, који је реконструисан.

Овај догађај је први у низу манифестација које ће бити одржане поводом 30 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата, у оквиру „Дана сјећања на јуни 1992. године“, чији је циљ очување сјећања на погинуле борце и све жртве пострадале за Републику Српску.

Из Борачке организације Пале најавили су да ће у неђељу, 29. маја, од 16.00 часова у Цековића кући на Палама бити постављена изложба под називом „30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији“, а у сриједу, 1. јуна, у 11.00 часова биће освештан споменик погинулим борцима из Љубогоште.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНаграда “Златна сова“ за рукопис “Слике од стакла“
Сљедећи текстПале: Додијељено 20 мотокултиватора локалним пољопривредницима