Насловна Магазин Занимљивости Оснивање огледног поља (Фото)

Оснивање огледног поља (Фото)

195
0

Студенти Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву-Студијски програм Шумарство 21.12.2023. године основали су огледно поље (Микро врт), на коме ће у наредних 5 година вршити перманентно праћење раста и развоја посијаног семена букве и јеле, сакупљеног из 19 провенијенција јеле и 16 провенијенција букве широм Европе.

Постављање провенијеничних тестова подржано је од „Швајцарског федералног института за истраживања у шумарству“ (енг. „Swiss Federal Research Institute for Forest“) из Брименсдорфа.

Семе прикупљено из различитих провинијенција европских шума букве и јеле и биће тестирано у што више различитих станишних услова. Ово истраживање се спроводи у оквиру пројекта „Моја врт дрвећа“ (енг. „My Garden of Trees“) у више земаља широм Европе, што се може видети на карти у прилогу.

Циљ оснивања провенијеничних тестова је процена генетске варијабилности између различитих популација унутар врсте, што је важно због одрживог газдовања шумама и одређивања прилагодљивости које помаже при одабиру најприлагодљивијих провенијенција одређеним еколошким условима. Овим се побољшава успех пошумљавања и очувања шума и генетичких ресурса посебно у контексту утицаја климатских промена на шумске екосистеме.
Извор: Студијски програм шумарство Власеница, Пољопривредни факултет И.Сарајев

ИЗВОРСтудијски програм шумарство Власеница, Пољопривредни факултет И.Сарајево
Претходни текстАлександар Вржина није више тренер Славије
Сљедећи текстЈуговић: 2024. биће година највећих инвестиција у историји Пала