Насловна Најновије Остојић: Вукановић да јавно демантује неистине о мени

Остојић: Вукановић да јавно демантује неистине о мени

196
0

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић, позвао је посланика Листе „За правду и ред“ Небојшу Вукановића, да јавно демантује неистине које је изнио о њему, да је плаћеник који ради против интереса борачких категорија.

Остојић је позвао Вукановића да аргументује своје наводе, да је предсједник БОРС-а плаћеник Милорада Додика, саопштено је из БОРС-а.

„Од Вукановића, у случају да не може доказати моје наводно плаћеништво, тражим да смогне снаге и јавно демантује оно што је јавно изговорио. Човјек који имало држи до части, угледа, поштења и чојства, бар толико дугује неком ко је за ову државу пролио толико крви, колико он, хвала Богу, није видио у свом животу“, поручио је Остојић.

Он је нагласио да неког јавно ољагати, а не смоћи снаге да му се извиниш, представља увођење у „неправду и неред“, а не у „правду и ред“, како слове називи неких политичких субјеката у Републици Српској.

Остојић је подсјетио да је БОРС од момента када је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора „Службеног гласника Републике Српске“ Милоша Лукића, стао у заштиту институције предсједника Републике, осуђујући овај сраман, политички мотивисан и злонамјерно инструисан чин, уперен на урушавање институција Републике Српске и њених уставних надлежности.

„Борачка организација Републике Српске сматра да о томе ко ће бити предсједник Републике Српске, народни посланик, одборник, градоначелник или начелник мора да одлучује народ Српске, слободном вољом на демократским изборима у складу са загарантованим бирачким правом, а не високи представник, Суд БиХ или неко други“, напоменуо је Остојић.

Он је нагласио да то право народу Републике Српске, гарантују Устав и све међународне конвенције, исто онако како је то право загарантовано и другим народима.

„Сваки други начин одлучивања о овако важним питањима, води нас у потпуни протекторат и унитаризацију, против чега смо се борили у Одбрамбено-отаџбинском рату“, рекао је Остојић.

Он је подсјетио да је у изјави медијима, рекао да подржава намјеру Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, да организује мирне протесте испред зграде Тужилаштва БиХ у Кантону Сарајево, али да БОРС није био организатор, нити суорганизатор.

„Ја лично, нити било ко из руководства Борачке организације, нисмо никог јавно или тајно позивали на протесте, нити је било којој општинској, односно градској борачкој организацији, достављен допис из БОРС-а да учествује у протестима“, рекао је Остојић.

Остојић је указао да су грађани Републике Српске, па и они који су чланови БОРС-а, својом вољом одлучивали хоће ли, гдје и на који начин учествовати у протестима.

„Лично нисам учествовао на поменутим протестима, иако сам, како то наводи Вукановић, наводни плаћеник Милорада Додика, нити је то предсједник Републике од мене или од Борачке организације Републике Српске тражио“, навео је Остојић.

Он је напоменуо да се сарадња Борачке организације Републике Српске са републичким и институцијама локалне самоуправе, може заснивати искључиво на принципима међусобног уважавања, разумијевања и поштовања и тако ће бити бар још један мјесец, док је он на функцији предсједника.

„Нажалост, у посљедње вријеме дешава се да политичари који немају везе са протеклим ратом, цртају мете на челу, не само предсједнику БОРС-а, него многим људима који су крварили и стварали Републику Српску“, рекао је Остојић.

Предсједник БОРС-а истакао је да та организација има статутарну обавезу да штити Републику и њене институције и то ће чинити и убудуће, независно од тога ко се налазио на челу које институције.

Коментаришући јучерашње протесте подршке инстутуцијама Републике Српске, Вукановић је изјавио да су дезертери и ратни профитери први пут дошли на некадашњу прву линију, на којој су били само кад су, како је рекао, шверцовали цигарете, нафту и кафу.

Мирни протести одржани су јуче на ентитетској граници у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и у Херцеговини, односно Невесињу, након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево, забранило протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ.

Грађани су на пола часа обуставили саобраћај како би исказали незадовољство забраном протеста у Сарајеву и пружили подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу, против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

ИЗВОРсрна, фото Srpskacafe
Претходни текстПреминула оперска дива Милка Стојановић
Сљедећи текстСутра сунчано и топло, послије подне локални пљускови